Erişilebilirlik

Mersin Müzik Festivali'ne Masiva ile Veda


Bu yıl 18’incisi düzenlenen Mersin Uluslararası Müzik Festivali (Merfest) sona erdi. Kapanış konserini Can Atilla’nın Masiva adlı elektronik rock grubu verdi.

Masiva, New Age ve klasik müzik eserleriyle tanınan Can Atilla’nın yeni projesi. İlk albümleri geçen ay çıktı. Albümün prömiyeri Merfest’te yapıldı.

Mersin Müzik Festivali'ne Masiva ile Veda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

VOA Türkçe’ye konuşan Merfest Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, açılışı 10 Nisan’da yapılan festivalin bu yılki konserleriyle ilgili bilgi verdi: “Dünyaca ünlü ikiz piyanistlerimiz Süher-Güher Pekinel ile açmıştık, yine dünyaca ünlü, 'geleceğin kompozitörü' diye adlandırılan büyük besteci Can Atilla ile kapatıyoruz. Festival 18 etkinlikle tamamlandı bu sene, bunların yarısı halka açık, yarısı da biletliydi. Halka açık etkinliklerimiz inanılmaz dolu geçti. Kapalı olan etkinliklerimizde de yüzde 95’e varan bilet satışı gerçekleşti.”

Can Atilla’s Masiva konserinde Atilla’ya sahnede bas gitarda Muhammet Özer, davulda Mehmet Levent Ünal, gitarda Mahir Şafak Tuzcu eşlik etti. Atilla’nın birçok albümünde yer alan Soprano Elif Gökalp de konserin solistiydi.

Masiva

Projeye ismini veren “Masiva”, tasavvuf inanışında merkezi öneme sahip kavramlardan biri. Projenin tanıtım metninde kavram şöyle açıklanıyor: "Arapçada "Ma” “Şey", "Siva” “Başka” anlamına gelmektedir. İnanışa göre Allah’ın dışında, yaratılmış bütün varlıklara ve ilahi sistemlere verilen isimdir. Var olma hikmeti bir sır olarak kabul edilen her şey Masiva’dır.”

Can Atilla, Masiva’yı “Bir besteci olarak akıl, mantık, bilim ve insanlığın gelişim ve evrimi bağlamında, dünya tarih sahnesinde bugüne kadar başarılmış şeylerin tümü olarak” algıladığını söylüyor.

Atilla tasavvuf inancını daha önceki çalışmalarına da yansıtmıştı. "Mevlana’dan Çağrı” balesinin müzikleri ona ait. Balenin dünya prömiyeri 2008’de yapılmıştı.

Atilla’nın aralarında "Can-ı Yunus”, "Şems-i Rumi”, “Cariyeler ve Geceler”, “1453 Sultanlar Aşkına”, “Çanakkale 1915”in de bulunduğu çok sayıda albümü var. Masiva’dan önceki son albümüyse geçen yıl “Gönderilmemiş Aşk Mektupları” adıyla piyasaya sürülmüştü.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG