Erişilebilirlik

Mersin’de Ücretsiz Ekmek Dağıtımı Tartışması


İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma yasağı sırasında ücretsiz ekmek dağıtımıyla ilgili kararı Mersin’de tartışma yarattı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kararın Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilerini elinden aldığını savundu. Valilik ise aynı görüşte değil.

Mersin Büyükşehir Belediyesi dün Twitter hesabından, "İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda sokağa çıkma yasağı sürecinde belediyelerin ekmek dağıtması yasaklanmıştır. Yasağın sürdüğü hafta sonu boyunca Halk Ekmek büfelerimizde ekmek fiyatı 50 kuruş olarak belirlenmiştir" açıklamasını yaptı.

Açıklamanın ardından CHP Mersin milletvekilleri de tepki gösterdi. Ali Mahir Başarır, Twitter hesabından, "Belediyelerimizin ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz ekmek dağıtımını dahi yasaklayan bu zihniyetinize yazıklar olsun! Gün gelecek halk gereken cevabı size elbet sandıkta verecek!” yorumunu yaptı.

Alpay Antmen de yine Twitter hesabından "İçişleri Bakanlığı, belediyelerin ücretsiz ekmek dağıtmasını yasakladı. Haftasonu bu yasak nedeniyle ekmek dağıtılamadı. Sarayda yaşayıp ejder meyveli smooti içip en pahalı eti yerken, halkın ekmeğiyle oynamanızı unutmayacağınız. Zulmünüzde boğulun!” paylaşımında bulundu.

Tepkiler üzerine Mersin Valiliği bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Kaymakamlarımız başkanlığındaki koordinasyon toplantılarına Büyükşehir Halk Ekmek'ten ilgililer katılmış, ekmek dağıtımı konusunda ayrı ve özel bir talepleri olmamıştır. Büyükşehir Belediyesinin ilgili genel sekreteri, vali yardımcımızı arayarak konuyu sormuş vali yardımcımız da kendilerine ücretsiz ekmek dağıtımının Vefa Sosyal Destek Grupları vasıtasıyla yapılabileceğini ifade etmiştir. Bu anlamda bir engelleme olmayıp ilimizde birlik ve beraberlik içinde dağıtımlar gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda üzüntümüz şudur ki her meseleyi siyasallaştırmak ve bir siyasi çıkar elde etmek bugünün tavrı olmamalıdır” ifadeleri yer aldı.

Gelişmeler üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki Halk Ekmek Büfeleri’nde çıkarılan ekmekleri normal fiyatı olan 75 kuruşa değil, 50 kuruşa satmaya başladı. Halk TV’nin yayınına katılan Vahap Seçer, kararın büyükşehir belediyelerinin ekmek dağıtmasını engelleme anlamına geldiğini savundu. Seçer, "İçişleri Bakanlığı genelgesinde bu tür yardımların Vefa Sosyal Destek Grubu vasıtasıyla yapılması konusunda bir karar çıktı. Tabii yerelde bu bir yasak olarak idare tarafından değerlendirilmiyor. Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla bu ekmeği dağıtın deniyor ama nihayetinde belediyeler artık ücretsiz ekmek dağıtamıyor. İşin aslında net, anlaşılır Türkçesi bu. Nasıl yorumlarsanız, nereden bakarsanız bakın bana göre bu tabii ki büyükşehir belediyelerinin ekmek dağıtmasının engellenmesi anlamına geliyor. Belediye ekmek dağıtmak istiyorsa, bu ücretlidir, ücretsizdir ya da farklı bir ihtiyaç maddesi dağıtmak istiyorsa bunu kısıtlamanın anlamı nedir? Biz bugün bunu yapamadık. Diğer taraftan ekmek fabrikasında üretimimiz devam etti. Bunların satışında herhangi bir kısıtlama yoktu. Kulübelerimizde ekmek satışlarımızı devam ettirdik. 75 kuruş olan ekmek fiyatını 50 kuruşa indirerek, bu 2 günlük sokağa çıkma yasağı süreci boyunca dar gelirli yurttaşlarımıza bir katkımız olsun diye bu kararı aldık. Maalesef bugün ekmek tartışması yapıyoruz. Bugün gıda yardımını yapamadık. ‘Sokağa çıkma yasağından dolayı’ denildi. Peki, anlayışla karşılıyoruz. Pazartesi devam edebiliriz ama belediye ekmek dağıtmak istiyorsa, bu ücretlidir, ücretsizdir ya da farklı bir ihtiyaç maddesi dağıtmak istiyorsa bunu kısıtlamanın anlamı nedir ya da falanca yapı vasıtasıyla bunu yapacaksınız demenin anlamı nedir? Yani bunu Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla yapmamızın amacı nedir? Belediye olarak, yasalar bize bu yetkiyi veriyor, bu tür olağanüstü durumlarda her türlü imkanımızı vatandaş lehine kullanabiliriz. Bu bizim yasalardan doğan bir hakkımız. Ama bunları kullanmakta sıkıntı çekiyoruz. Bazı bölgelerde bu sıkıntılar az yaşanıyor, bazı bölgelerde çok yaşanıyor ama ülke sathına baktığımızda, maalesef bu tartışmaların içinde bana göre hem enerjimizi, hem zamanımızı heba ediyoruz. İdarenin referansı şu: 'Ekmek dağıtımını bir merkezden yapalım. Onu da Vefa ile yapalım.' Bu anlayışla bu yasağı ya da kararı aldıklarını ifade ettiler. Ben buna katılmıyorum. Ben belediye olarak, bu hizmeti yapmak isterim, bu da benim yasal hakkım” diye konuştu.

AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ise Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi. Elvan Twitter hesabından "Mersin'de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ekmek dağıtımı Valilik koordinasyonunda yerel yönetimlerin de katılımıyla gerçekleşmektedir. Kaldı ki CHP'li Mezitli ve Yenişehir Belediyeleri Valilik koordinasyonunda bugünkü çalışmalara katılmışlardır. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin tavrını anlamak mümkün değildir. Mersin Valiliği'nin bu konudaki açıklaması gayet açık ve nettir” açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanlığı’nın Mersin’de tartışmalara yol açan 16 Nisan tarihli genelgesinde, ekmek dağıtımıyla ilgili maddeyse şöyle: "Ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla Vali ve Kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, yerel yönetim, emniyet ve jandarma temsilcilerinin katılımıyla oluşacak komisyon tarafından, her mahalle için muhtar görüşü de alınarak ivedilikle il/ilçe ekmek dağıtım planı yapılacak, bu planda il/ilçedeki ekmek üreten işyerlerinin sorumlu oldukları dağıtım bölgeleri (mahalle/cadde/sokak ölçeğinde) ile her dağıtım bölgesi için görev yapacak araç listeleri belirlenecektir. Bu şekilde yapılacak planlama dışında sadece Vefa Sosyal Destek Birimleri ekmek dağıtımını gerçekleştirebilecektir.”

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG