Erişilebilirlik

Merkez Sağ Başkent Ankara’da 25 Yıl Sonra Mağlup mu?


31 Mart yerel seçimlerinde başkent Ankara’da CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın yüzde 3,8’lik farkla AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki karşısında büyükşehir belediye başkanlığını kazanmasının ardından tartışmalar sürüyor.

Başkentte kesinleşmemiş sandık sonuçları itibariyle İyi Parti’nin Millet İttifakı çerçevesinde destek verdiği CHP’li aday Yavaş, 1 milyon 661 bin 523 seçmen tercihiyle yüzde 50.91 oy oranına ulaştı. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’nin destek verdiği AKP’nin adayı Özhaseki ise, 1 milyon 536 bin 908 seçmen desteğiyle yüzde 47.10 oranında oy aldı. Bu tabloyla Pazar günü CHP Genel Merkezi’nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kazanılması sevinci yaşandı. Ancak iktidar partisi, Yavaş’ın başkanlığını Yüksek Seçim Kurulu tarafından kesin sonuçlar ilan edilene kadar kabullenecek görünmüyor.

AKP’nin itiraz açıklamasına karşın ilk sonuçlar doğrultusunda CHP’li Yavaş’ın kazandığına inanan sol siyaset cephesi 1994’te kaybettiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yeniden kazanmanın heyecanı yaşıyor.

Anımsanacağı üzere; dönemin Sosyal Demokrat Halkçı Parti’li (SHP) Murat Karayalçın’ın parti liderliği için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı bırakmasının ardından 27 Mart 1994’teki yerel seçimlerde Refah Partisi’nin adayı Melih Gökçek ipi göğüslemişti. SHP’nin adayı Korel Göymen’in kaybettiği bu yerel seçimler sonrasında Gökçek, 1999, 2004, 2009 ve 2014 yıllarındaki seçimlerde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Gökçek, Refah Partisi’nin devamı Fazilet Partisi’nin bölünmesi sürecindeyse Recep Tayyip Erdoğan ve beraberlerindekilerle hareket etmemiş ve kendi siyasi parti liderliği girişimlerinin ardından AKP’ye ikinci kuruluş yıldönümü olan 14 Ağustos 2003’te katılmıştı. Gökçek’in AKP’li olmasıyla birlikte son 16 yıldır Ankara’nın yönetimi iktidardaydı. Bu çerçevede 25 yıldır Ankara’nın yönetimi, merkez sağ siyaset kontrolundaydı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığı verilere göre; Ankara’da 12 bin 158 sandıkta kayıtlı 3 milyon 925 bin 129 seçmenden 3 milyon 362 bin 639’u oy kullandı. Yüzde 85.67’lik seçime katılım oranı olan Ankara’da 99 bin 247 oy ise geçersiz sayıldı. Şimdi bu geçersiz oylar itibariyle sandık sonuçlarında sıkıntı olduğu iddia ediliyor.

AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin, ilçe seçim kurullarına başvuru için Salı günü saat 15.00’e kadar Ankara’nın tüm ilçelerinde seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini açıkladı. Şahin, “Elimizde çok çarpıcı bulgular, tespitler var. Bunları hukuki gerekçeleriyle birlikte ilçe seçim kurullarına sunacağız. Hazırlıklarımızı, tespitlerimizi hukuki gerekçe ile birlikte oluşturarak ilçe seçim kurullarına sunacağız. Sonraki hukuki süreci de genel merkezdeki hukukçu arkadaşlarımızla yakınen takip edeceğiz. Ankaralı seçmenin iradesinin başkalaştırılarak kamuoyuna yansıtıldığını tespit etmiş bulunmaktayız” dedi. İlçeler düzeyinde itiraz süreçleriyle yetinmeyeceklerini işaret eden Şahin, “Şüphesiz ki son kararı verecek yargı mercileridir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. İlçe ve il seçim kurulu ve yüksek seçim kurulu nezdinde hukuki süreci bütün hukukçu arkadaşlarımız ve teşkilatımızla takip edeceğiz. Ankara’daki 12 bin küsur sandıktaki bütün rapor ve tutanaklarımız incelenmekte. Önemli derecede geçersiz oy da söz konusu. Ankara Büyükşehir Belediyesi açısından kat edebileceğimiz mesafe görüyoruz. 25 ilçenin 25'inde de maddi geçersiz oylar ve usulsüzlükle hatalar için itirazlarımızı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

‘İtirazların sebebi tek bir oyun bile zayi edilmemesi’

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı Mehmet Özhaseki, başkentteki seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasında, “İtirazların sebebi ille de biz alalım kaygısı değil. Oraya atılmış bir tek oyun bile zayi edilmemesi duygusudur” dedi.

Özhaseki, AKP Genel Merkezi’nde yaptığı basın açıklamasında, “Birkaç olay hariç Türkiye’de herkes gitti sandıklarda oyunu huzur içerisinde kullandı. Biz de kendi çapımızda üç aylık seçim kampanyası boyunca hazırlıklarımızı Ankara’mızın en ücra köşelerine giderek projelerimizi anlattık. Çok şükür kem sözle karşılaşmadık. Bunun rahatlığı içerisindeyiz” ifadesini kullandı.

“Ankara’da epeyce hata var, az buz değil” diyen Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimi yarışı için de “Ömrümüz demokrasi mücadelesiyle geçti. Bugün de aynı söylediğimiz kurallara uygun davranacağız. Bir yerde 201 oy Binali Bey almış. 201 oy İşçi Partisi'ne yazılmış. Hata da olabilir kasıt da olabilir. Binlerce bariz hatalar var” diye konuştu.

CHP: ‘Sandıkta aldığımızı masa başında vermeyiz’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, sandıklara itirazlar olabileceğine ancak CHP’nin tüm görevlileriyle her bir oyun namusunu korumak için görevde olacağını söyledi. Öztark, CHP örgütüne itirazlarla ilgili süreç sona erene kadar görevleri başında kalma uyarısında bulunarak, “Sandıkta aldığımızı, masa başında vermeyiz. Herkesin hakkına hukukuna biz saygılıyız ama kendi hakkımızı da yedirmeyiz, hukukumuzu da çiğnetmeyiz. Türkiye artık yeni bir döneme girmiştir, herkesin sandıktan çıkan sonuca saygı göstermesi ve kabullenmesi gerekmektedir” dedi.

Öztrak, başkentte devir-teslim yaşanacağını ancak öncesinde bazı duyumlar aldıklarını vurgulayarak, “Ankara Büyükşehir Belediyesi önemli bir farkla kazandığımız belediyelerden bir tanesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde kimsenin ekmeği ile oynamayacağız diyoruz. Kimseyi ötekileştirmemek, kimseyi dışlamamak bizim hedefimiz. Ama bir bakıyoruz, bu sabah itibarıyla bize gelen çok ciddi duyumlar var. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait hizmet araçları AKP’li belediyelere hibe edilmeye başlanmış. Belediyeyi iş yapamaz hale getirmek kime yarayacak? Bu adımı son derece tehlikeli buluyoruz” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG