Erişilebilirlik

'Merkez Bankası'nın Kararı Beklentilerin Aksine'


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı

Merkez Bankası'nın Türkiye'nin güçlü büyüme oranına rağmen politika faizi oranını yüzde 6,25’ten yüzde 5,75’e düşürmesi piyasalarda şaşkınlık yarattı. Açıklamada "küresel ekonomiye dair giderek artan sorunların yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde durgunluğa yol açma riskini azaltmak amacıyla politika faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir," ifadesine yer verilmişti. Merkez Bankası'nın açıklaması durgunluk riskine işaret etse de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Küresel ekonomide sıkıntılar var ama kriz, panik kelimesini kullanacak kadar güçlü değil. Türkiye için risk var ama iyi yönetiyoruz" diye konuştu.

Yurtdışında gözlemciler ise bu karara pek anlam veremediklerini belirtiyor. IHS Global Insight ekonomisti Andrew Birch, kararın beklentilerin aksine olduğunu söyledi. Birch, likiditenin artmasıyla enflasyon baskısı oluşabilecğeini, yıl sonuna kadar yüzde 8 civarında enflasyona ulaşılabileceğini söyledi.

IHS Global Insight ekonomisti Andrew Birch, Amerika'nın Sesi yayınında Merkez Bankası'nın kararının anlamını ve küresel ekonomide durgunluk beklentilerini değerlendirdi.



XS
SM
MD
LG