Erişilebilirlik

'Merkez Bankası Geç Kaldı'


Türk Merkez Bankası’nın Salı günkü olağanüstü toplantı sonrasında üç temel faiz oranında artışa gitmesi son zamanlarda “Kırılgan Beş” arasında sayılan Türkiye’de kurda istikrar sağlayıp, özellikle de cari açıkların finansmanında büyük rol oynayan yabancı yatırımların devamını sağlamayı amaçlıyor. Kararın olası etkilerini Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Maryland Üniversitesi Finans Profesörü Şebnem Kalemli Özcan, piyasa beklentilerinin üzerinde yapılan faiz artışının olumlu bir adım olduğu görüşünde.

Haberin devamı

Söyleşinin tamamını aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00
Linki indirmek için

“Daha önceden yapılmış olsa daha da iyi olabilirdi” diyen Şebnem Kalemli Özcan, gecikme nedeniyle faiz arttırımının beklenen etkisinin kısıtlı kalabileceğinin de altını çiziyor. Finans profesörü, cari açıkların finansmanı açısından olumlu bulduğu bu adımın iç piyasa ve reel ekonomi üzerinde olası olumsuz etkilerini de gözden kaçırmıyor. “Kısa vadede yavaşlama, yatırım azalması olabilir, olacak da. Çünkü bu kalıcı bir sıkılaştırma politikası, üç faiz oranındaki yüksek artış bize bunun kalıcı olacağını söylüyor. Bu durumda kısa vadede ekonomide yavaşlama etkisi yaratacak, ama bu çok önemli değil çünkü uzun vadedeki etkileri daha olumlu olacak.”

Şebnem Kalemli Özcan, alınan kararın aynı zamanda Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda sorulan soruları da ortadan kaldıracağına inanıyor. “Merkez Bankası bağımsız değil mi, neden hareket etmiyor deniyordu, ancak Banka aldığı kararla ekonominin dümeninde olduğunu, faizi araç olarak kullanmayı seçebileceğini gösterdi.”

Ancak Şebnem Kalemli Özcan, ekonomik kararların siyasi istikrarla da güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. “Son 10 yılda cari açıkları azaltacak, tasarruf oranını yükseltecek önemler alınmadı, yapısal reformlar yapılmadı” diyen Şebnem Kalemli Özcan, değişen küresel dengelerde artık bu politikaların kaçınılmaz olduğuna dikkati çekiyor.

Söyleşinin tamamını yukarıdaki linkten dinleyebilirsiniz.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG