Erişilebilirlik

Merkel'in Partisi Yine Hezimete Uğradı


Merkel'in Partisi Yine Hezimete Uğradı
Merkel'in Partisi Yine Hezimete Uğradı

Almanya’da bu yıl dokuz eyalette seçmen sandık başına gittiği için ‘süper seçim yılı’ olarak isimlendiriyor. Pazar günü Bremen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU yeni bir hezimete uğradı.

2011 Angela Merkel’in siyasi kariyerine kaybedilen seçimler yılı olarak geçeceğe benziyor. Şubat ayında Hessen ve Saksonya-Anhalt’da, Mart ayında da Baden-Württemberg eyaletinde yapılan seçimlerde büyük oy kaybı yaşayan Merkel ve lideri olduğu Hıristiyan Birlik Partisi CDU, şimdide Bremen eyaletinde bir hayal kırıklığı daha yaşadı. Almanya'nın en küçük eyaleti olan Bremen ve Bremerhaven kentlerinden oluşan 680 bin nüfuslu Bremen’de 486 bin seçmen sandık başında gitti. 1946 yılından beri tek başına veya farklı koalisyonlarla 65 yıldır Sosyal Demokrat SPD'nin iktidarda olduğu eyalette SPD, seçimlerde bir önceki seçimlere göre, oy oranını yüzde 2 oranında artırarak resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 38’3 ünü aldı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ise yaklaşık yüzde 6 oranında oy kaybına uğrayarak, yüzde 20,2 oy oranıyla beklemediği bir sonuçla karşılaştı. CDU’nun hezimetini daha da büyüten durum ise, Yeşiller’in aldığı sonuçla ikinci büyük parti konumuna gelmesi oldu. SPD’nin eyalet hükümetinde koalisyon ortağı olan Yeşiller Partisi’nin oylarında adeta patlama yaşandı, geçen seçimlerde oyların yüzde 16,4’ünü toplayan Yeşiller bu kez ise yüzde 22;8 oranında oyla parti tarihindeki en iyi sonucu aldı. Hıristiyan Demokratlar ise Almanya tarihinde ilk kez üçüncü duruma düştü. Hür Demokrat Parti FDP de yüzde 2,7 oy oranıyla yüzde 5'lik seçim barajını aşamadı. FDP diğer yerel seçimlerde de büyük oranda oy kaybına uğramış, bunun üzerine parti yönetiminde değişikliğe gitmişti. Bu arada seçimde Sol Parti’nin oy oranı ise yüzde 6 oldu. Berlin’deki ilk yorumlarda Fukuşima’daki nükleer faciadan sonra ülkede süren nükleer tartışmalardan en çok yararlanan siyasi partinin Yeşiller olduğu, Merkel’in kan kaybının ise devam ettiği saptandı.

Bremen’de toplam oy hakkı bulunan 20 bin Türk kökenli seçmenin seçimlere katıldığı tahmin edilirken, seçimlerde eyalet meclisi ve belediye meclislerine girebilmek için toplam 70 Türk kökenli aday yarıştı. İşadamı Levent Albayrak’ın girişimiyle Türk kökenliler tarafından kurulan ve Almanya’nın ilk Türk partisi olarak tanımlanan Bremen Uyum Partisi ise, 12 Türk kökenli aday ile ilk kez katıldığı seçimlerde umduğunu bulamadı ve adaylarından hiçbirini eyalet parlamentosuna sokamadı. Levent Albayrak seçime çok zor koşullar altında ve kısa bir sürede hazırlandıklarını ve uyum konusunu gündeme getirmekle de seçilememelerine rağmen başarılı olduklarını belirtti.

Öte yandan kesin olmayan sonuçlara göre diğer partilerden aday toplam altı Türk kökenli 83 sandalyeli Bremen meclisine seçilmeyi başardı. SPD’den Mustafa Güngör, Emin Şenkal ve Nilgün Erdinç, Yeşiller’den Sülmez Doğan ve Mustafa Kemal Öztürk, CDU’dan da Oğuzhan Yazıcı meclise girdiği haber veriliyor.

XS
SM
MD
LG