Erişilebilirlik

Merkel'in Partisi Çöktü


Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçimini kazanan Sosyaldemokrat lider Hannelore Kraft zafer işareti yaparken
Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçimini kazanan Sosyaldemokrat lider Hannelore Kraft zafer işareti yaparken

Almanya'nın en kalabalık nüfusuna sahip ve göçmenlerin en yoğun yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'da dün yapılan eyalet seçimlerinin sonucu başkent Berlin’de siyasi koridorlarda ve medyada büyük yankı buldu. Önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlerin provası olarak görülen dünkü seçimde Başbakan Angela Merkel'in başkanlığını yaptığı Hristiyan Birlik Partisi CDU büyük kan kaybına uğradı. CDU yüzde 8,3 oy kaybıyla yüzde 26,3 oranında oy alabilirken, sosyal demokrat SPD oy oranını yüzde 4,6 artırarak yüzde 39,3’e ulaştı. Liberal FDP barajı aşarken, Sol Parti baraja takılan parti oldu. Korsanlar Partisi ise meclise girmeyi başardı.

Kuzey Ren Vestfalya, Korsanlar'ın meclise girdiği dördüncü eyalet oldu. Eyalette SPD ve Yeşiller’den oluşan azınlık koalisyon hükümetinin bütçe tasarısının muhalefetin oylarıyla reddedilmesinden sonra, eyalet hükümetinin istifası ile zorunlu hale gelen erken seçim sonrasında SPD ve Yeşillerin yeniden hükümet kurması bekleniyor. Seçim eyalete önümüzdeki dört yıl için çoğunluğu arkasında bilen bir hükümet getirirken, Berlin’deki siyasi dengeleri neredeyse alt üst etti. Merkel'in partisi CDU, 17 milyon nüfüslu eyalette daha önce olmadığı kadar düşük düzeyde oy aldı. Partinin eyalet başbakan adayı ve siyasi gözlemciler tarafından Merkel’in halefi olarak tanımlanan Norbert Röttgen, hezimet sonrası partinin Kuzey Ren Vestfalya eyalet başkanlığından ayrıldığını açıkladı. Hristiyan Demokratlara çevrecilik bilincini aşılayan, partinin göçmenlere açılmasında büyük rol oynayan Röttgen sonrasında CDU içindeki muhafazakarların yeniden güçleneceği görüşü ağır basarken, Merkel’in de parti ve iç siyasette aynı zamanda AB içinde pozisyonunun giderek zayıfladığı savunuluyor.

Korsanlar ise Alman siyasetindeki yerini sağlamlaştırıyor. Öncelikli olarak internet özgürlüğü için mücadele veren Korsanlar Partisi, uzmanların analizlerine göre protesto oylarının adresi oldu. Seçimin esas galibi ise Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki sosyal demokratların başbakan adayı Hannelore Kraft. Kraft politik vaatlerinin yanı sıra kişiliğiyle de Merkel'in tam zıddı bir profil çizdi. Angela Merkel’in kemer sıkma politikalarını sert bir şekilde eleştiren ve büyüme odaklı bir politikaya geçilmesini savunan Kraft, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerinde sosyal demokratların başbakan adayı olarak görülüyor.

Dünkü seçimde seçilen üç Türk kökenli milletvekilinden biri olan SPD’li Serdar Yüksel, Kraft’ın sevecen ve halka yakın bir lider olduğunu ve başbakanlık koltuğunu doldurabileceğini savunuyor.

Bu arada eyalette yaşayan 400 bine yakın Türk kökenli seçmenlerin tercihleri konusunda Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'nın analizine göre, seçmenin Sosyal Demokratlar'a desteği yüzde 37 oranında oldu. Türk kökenli seçmenlerin yüzde 20'si tercihlerini Yeşiller Partisi'nden yana kullanırken, CDU’ya destek yüzde 4, FDP’ye ise yüzde 1'in bile altında kaldı.

Bu seçim öncesinde Almanya’da bir ilk gerçekleşti ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, Almanya Müslümanlar Konseyi ve Avrupa Türk İslam Birliği gibi kuruluşlara üye camilerde geçen Cuma günü okunan hutbelerde sandığa gitme çağrısı yapıldı.


XS
SM
MD
LG