Erişilebilirlik

Merkel'in Ankara Ziyaretine Tepkiler


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine çalışma ziyareti için dün Ankara’da temaslar yapan Başbakan Angela Merkel’in görüşmelerinde ana gündem maddesi Suriye’den kaçarak Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmayı hedefleyen sığınmacılar oldu.

2015’de Almanya’ya gelen ve sayıları 900 bini bulan Suriyeli göçmenler nedeniyle iç politikada zorlanan Merkel’in, sığınmacı krizinin Türkiye’nin katkısıyla çözümü için meslektaşı Davutoğlu ile 10 temel konuda anlaştığı duyuruldu.

Merkel’in sıklıkla dile getirdiği illegal geçişler konusunda iki ülkenin ortak çalışacağı açıklandı. Alman basınında çıkan iddialara göre Berlin Türkiye sınırlarını Ege Denizi üzerinden aşarak Yunanistan’a ulaşan göçmen sayısını her gün çetele halinde Ankara’ya ulaştırıyor.

Merkel ve Davutoğlu, Türk sahil güvenliğini desteklemek için gerekirse NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya’nın bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edeceklerini ve konunun Perşembe günkü NATO zirvesinde de ele alınacağını açıkladılar.

Alman başbakanın, Halep’teki hava saldırıları sonrasında on binlerce Suriyelinin Türkiye sınırına yığılması nedeniyle Rusya'nın tutumunu ağır bir dille eleştirmesi ve Moskova'yı hava saldırılarına son vermeye çağırması Alman medyasında en çok yankı bulan açıklama oldu. Merkel daha önceki açıklamalarında Rusya’yı eleştirmekten kaçınmış, nitekim 22 Ocak’daki Almanya-Türkiye hükümetleri stratejik ortaklık görüşmelerinde Başbakan Davutoğlu’nun, Rusya’nın bölgedeki etkinliğini eleştirmesi üzerine, ‘Rusya olmadan Suriye’de bir çözüm olamayacağı açık’ şeklinde tavır koymuştu. Merkel’in değişen tutumu Alman basınında eleştirisel yorumlara da neden oldu.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir

Nitekim Berlin’de çıkan Der Tagesspiegel, sığınmacı krizine karşı en etkili çözümün Moskava ile ortak çalışmak olduğunu öne sürerek, ‘Avrupa’nın yalvarması gerekiyorsa, önünde diz çökülmesi gereken kişi mevcut krizin çözümü konusunda etkisiz olduğunu kanıtlayan Erdoğan değil Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmaladır’ şeklindeki görüşe yer verildi.Frankfurter Allgemeine Zeitung'daki yorumda ise, Merkel’in mülteci sayısının azaltılması konusunda Türkiye’ye yönelik büyük umutlar beslediği, ancak planlanan tedbirlerin yaşama geçirilememesi durumunda Alman başbakanının iç politikadaki kredisinin tükeneceği yorumu yapılıyor.Liberal parti FDP’den Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff benzer bir yorumla, mülteci meselesinin Merkel'in kendi siyasi geleceği ile ilgili mücadelesi olduğunu ve Türkiye'ye yapılan bir ziyaretin bu anlamda hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini öne sürerken, NATO’nun Ege Denizi’nde insan kaçakçılarına karşı mücadeleye dahil edilmesi için hukuki zemin bulunmadığını ve böyle bir önlemin ‘göçmen sorununun askerileştirilmesi anlamına geleceğini’ savunan muhalefetteki Yeşiller’in Eşbaşkanı Cem Özdemir ise, Türkiye’ye yapılacak 3 milyar Euro'luk yardımın sığınmacı akınını durdurabileceğinden de kuşku duyduğunu açıkladı. Almanya ile Türkiye arasında oluşan ittifakın her iki taraf için avantajları olduğunu belirten Yeşiller Federal Meclis milletvekili Özcan Mutlu, gelinen noktanın aynı zamanda bir ikilem ortaya çıkardığını ve Merkel’in Türkiye’deki siyasi duruma duyarsız kalmasına yol açtığını savundu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG