Erişilebilirlik

Merkel'in ABD Ziyaretinin Gündemi Belli oldu


Başkan Obama ve Başbakan Merkel en son geçen yıl Berlin'de biraraya gelmişti
Başkan Obama ve Başbakan Merkel en son geçen yıl Berlin'de biraraya gelmişti
BERLİN- Almanya Başbakanı Angela Merkel cep telefonunun Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi NSA tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından ilk defa önümüzdeki Mayıs ayının başında ABD'ye gidecek.

Der Spiegel dergisi tarafından verilen ve hükümet yetkilileri tarafından doğrulanan habere göre, Merkel 2 Mayıs’ta Washington’da Başkan Barak Obama ile bir araya gelecek.
Almanya Başbakanı son olarak Haziran 2011'de ABD'yi ziyaret etmiş, Obama ise, geçen yıl Haziran ayında Kuzey İrlanda’da yapılan G8 zirvesinin ardından Berlin’e gelmişti.

Obama yeni Alman hükümetinin oluşmasından sonra Merkel’i telefonla arayarak kendi ülkesine davet etmişti. Merkel’e yakın çevreler başbakanın Washington ziyaretinde NSA skandalı ile bağlantılı karşı casusluk anlaşması ve Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasında planlanan serbest ticaret bölgesi konularının öncelikli olarak ele alınacağından yola çıkıyor.

NSA'ın milyonlarca Alman vatandaşı hakkında bilgi topladığının ve özellikle Merkel’in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra Almanya ile ABD arasındaki ilişkiler gerginleşmişti. Obama'nın talimatıyla Merkel'in cep telefonunu dinleme işleminin durdurulmasına paralel Almanya ‘No-Spy’ adı verilen karşılıklı casusluk faaliyetlerine son verme konusunda kapsamlı bir anlaşma talep etti, ancak ABD bu konuda şimdiye kadar olumlu tavır almadı.

Son olarak geçen hafta Washington’da mevkidaşı John Kerry ile bir araya gelen Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD ile Almanya’nın güvenlik ve özel hayatın korunması konularında başka yaklaşımlar olduğunu ve bu durumda anlaşma için pazarlığa oturmanın da fayda getirmeyeceğini açıklayarak, ‘No-Spy’ anlaşmasının gerçekleşeceğine pek inanmadığını ifade etti.

Gözlemciler Merkel’in Obama ile yapacağı görüşmede ‘No-Spy’ konusunda israrcı olmayacağından, ama buna alternatif olarak Batılı devletler arasındaki istihbarat çalışmalarını düzenleyen bir anlaşma teklifi sunacağından yola çıkıyor.

Şubat ayının başında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Obama, Amerikan istihbarat örgütlerinin Avrupa’daki casusluk ve dinleme faliyetlerine devam edecekleri sinyalini vermişti. Berlin’deki yorumlarda Hollande'ın Obama’nın bu açıklamasına tepki vermemesi ve Fransa ile ABD arasında güvenin yeniden oluştuğu yönündeki sözleri sonrasında Merkel’in ‘No-Spy’ konusunda yalnız kaldığı savunuluyor.

Öte yandan Merkel-Obama buluşmasında AB-ABD serbest ticaret anlaşması konusunda ilerleme bekleniyor. 800 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini anlaşmanın 2016’da yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Anlaşma AB için yıllık 120 milyar euroluk ekonomik büyüme ve yaklaşık 400 binlik ek istihdam anlamına geliyor.

NSA skandalı sonrasında Almanya’da muhalefet partileri konuyla ilgili görüşmelerin askıya alınmasını istemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG