Erişilebilirlik

Merkel’e Türkiye Baskısı


İngiltere Başbakanı Theresa May'in ardından Ankara Perşembe günü Almanya Başbakanı Angela Merkel'i ağırlamaya hazırlanıyor. Merkel, bir gün sürecek çalışma ziyaretinde önce Başbakan Binali Yıldırım'la, ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek.

Açıklanan programa göre, Merkel'in 15 Temmuz darbe girişiminde saldırıya uğrayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni de ziyaret etmesi bekleniyor. Alman başbakanının muhalefet partilerinin temsilcileriyle de biraraya gelip-gelmeyeceği kesinleşmiş değil.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Merkel'in temaslarında ana gündem maddelerinin Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasının sürdürülmesi ve IŞİD terör örgütüyle mücadele olacağı tahmin ediliyor. Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde yeniden aday olan ve mülteci politikaları sürekli olarak eleştirildiği için zorlu bir sınavla karşı karşıya bulunan Merkel, Türkiye ile AB'nin bu konuda vardığı mutabakatın devam etmesinden yana.

Görüşmelerde, son haftalarda iki taraf arasında gerilime neden olan Almanya'ya sığınma talep eden Fethullah Gülen yanlısı askerlerin ve PKK’ya karşı önlemlerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Berlin’deki diplomatik çevreler, Türk tarafının Almanya’nın bu iki konu hakkında Ankara’da rahatsızlık yaratan uygulamaların ziyaret sırasında “en üst düzeyde dile getirileceğinden” yola çıkarken, Merkel’in ise Almanya’daki en büyük Müslüman örgütü Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’den (DITIP) bazı imamlara yönelik casusluk iddialarını gündeme getirebileceği dile getiriliyor.

Merkel’in ziyaretinin, Türkiye’de Anayasa referandumu öncesine denk gelmesi ve AKP hükümetinin politikalarına destek gibi yorumlanabileceğini savunan muhalefet partileri ziyaretin zamanlamasını eleştiriyor. Bu kapsamda Federal Meclis’te bulunan partilerden Türkiye kökenli milletvekilleri, Merkel'in Türkiye'deki insan hakları ihlalleri iddialarına vurgu yapmasını, ayrıca “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı net bir duruş sergileyerek, sözünü sakınmaması” çağrısı yaptı. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Merkel'e ziyareti esnasında Türkiye'deki muhalif gruplara ve sivil toplum örgütlerine açıkça destek vermesi çağrısı yaparken, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ziyaretin anayasa değişikliği referandumu öncesinde gerçekleşmesi nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti “referandum için kendi lehine kullanacağını” öne sürdü. Yeşiller Partisi’den milletvekili Özcan Mutlu ise iki ülke ilişkilerinin son aylarda çok sayıda kriz ve gerilime sahne olduğunu, Merkel’in yaşanan sorunları açıkça konuşmasını talep etti. Alman-Türk Parlamenterler Grubu 2.Başkanı da olan Mutlu da ziyaretin zamanlamasını yanlış buluyor.

Almanya Başbakanı Merkel'in ziyaretinden sonra Alman Parlamentosu'ndaki Alman-Türk Parlamenterler Grubu’ndan bir heyetin önümüzdeki hafta Türkiye'ye gitmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG