Erişilebilirlik

Merkel'e Koltuğu Bırakma Baskısı Artıyor mu?


Annegret Kramp-Karrenbauer ve Angela Merkel
Annegret Kramp-Karrenbauer ve Angela Merkel

Hristiyan Demokrat Parti CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer’ın, partisinin yönetici kadrosunu Avrupa Parlamentosu seçimlerinin hemen ardından, Haziran ayının ilk hafta sonunda olağanüstü istişare toplantısına davet etmesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in zamanından önce koltuğunu devredeceği söylentilerini ayyuka çıkardı.

CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak, toplantının 2019 vergi gelirlerinin dağılımı konusuna yoğunlaşacağını açıklayıp, kulislerdeki söylentileri yatıştırmaya çalışırken Berlin’deki siyasi yorumcular, Merkel’e başbakanlığı bırakarak, görevini Kramp-Karrenbauer’e devretmesi yönündeki baskılarının yeni bir boyut kazandığını savunuyorlar.

Mart ayının başında bir açıklama yapan koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD’nin güçlü isimlerinden Johannes Kahrs da, CDU içinden kendisine ulaşan bilgilere göre, Merkel’in önümüzdeki yaz aylarında başbakanlıktan çekilmesi konusunda ortam hazırlandığını, sonbaharda yapılacak eyalet seçimlerine Kramp-Karrenbauer’in başbakanlığında girilmesinin hedeflendiğini öne sürmüştü.

Merkel geçen Aralık ayında CDU liderliğinden ayrılırken, başbakan olarak 2021 yılındaki genel seçime kadar görevini devam edeceğini ifade etmişti. Ancak geçen sürede Merkel’le, Kramp-Karrenbauer arasındaki ilişkinin giderek kötüleştiği belirtildi.

Nitekim Kramp-Karrenbauer’ın, Merkel’in CDU’nun düzenleyeceği seçim mitinglerine katılmayacağını açıklamasına kızdığı ve bunu da parti içinde dillendirdiğini haberleri geliyor.

Merkel’in son haftalarda iç siyasetle ilgili konularda açıklama yapmadığını ve neredeyse sadece Brexit sürecine yoğunlaştığını savunan bazı yorumcular, 14 yıldır Almanya’yı yöneten siyasetçinin kendi kendini ‘topal ördek’ nitelemesine uygun hale getirdiğini belirtiyorlar.

Ülkede seçmenler 26 Mayıs’ta AP’ye seçilecek milletvekilleri için oy kullanacak; ayrıca Bremen Eyalet Parlamentosu’nun yeni üyelerini de seçecek. Baden Württemberg, Brandenburg, Hamburg, MecklenburgPommern, Rheinland Pfalz, Saarland, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde belediye ve yerel yöneticiler için de oylar kullanılacak.

CDU ve SPD oy kaybına uğrayabilir

Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamaları, hem CDU’nun hem de SPD’nin önemli ölçüde oy kaybına uğrayacağını, buna karşın Yeşiller ile sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) oy oranını büyük ölçüde artıracağını gösteriyor.

AfD’nin özellikle eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlerde sonbaharda yapılacak eyalet parlamentoları seçimlerinde birinci parti konumuna gelebileceği tahmin edilirken, CDU'nun daha fazla kan kaybetmemek için, doğudaki eyaletlerde sevilmeyen Merkel'in görevini daha erken bırakmaya zorlanacağından yola çıkılıyor.

Merkel’in siyasi geleceğiyle ilgili kulislerin yoğunlaşması sonrasında,SPD’den “Merkel başbakanlığı bırakırsa, koalisyon sözleşmesi geçerliliğini kaybeder. Biz de koalisyonu terk ederiz” sesleri yükselmeye başladı. SPD’li bazı politikacılar, “Bu durumda SPD, Annegret Kramp-Karrenbauer’i başbakan seçmez” diye açıklamalarda bulundular.

Koalisyonun bozulması durumda ise üç seçenek konuşuluyor. Merkel’in yerine geçecek Kramp-Karrenbauer’in, Yeşiller ve Hür Demokratlar’la (FDP) yeni bir koalisyon hükümeti kurması. İkinci seçenek ise; Kramp-Karrenbauer’ın 2021’deki seçimlere kadar azınlık hükümetiyle yönetecek olması. Bir diğer ve daha gerçekçi bir olasılık ise, erken genel seçimlere gidilmesi. Tüm bu gelişmeler Almanya’yı siyasette sıcak bir yazın beklediğini gösteriyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG