Erişilebilirlik

Merkel'e Gaziantep Ziyareti Öncesi Siyasi Baskı


Başbakan Angela Merkel, Cumartesi günübirlik bir ziyaret kapsamında Gaziantep’te Başbakan Ahmet Davutoğlu ile buluşacak. Almanya'da Merkel'e Türkiye'de bazı konularda mesaj vermesi yönünde çağrılar yapılıyor.

Sabah Berlin’den doğrudan Gaziantep’e uçacak olan Merkel, Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelecek. İki siyasetçiye AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da eşlik edecek.

Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans önce dörtlü bir görüşme gerçekleştirecek ve AB ile Türkiye arasında sığınmacılarla bağlantılı anlaşmanın nasıl işlediği konusunu konuşacak. İki lider ve AB temsilcileri daha sonra Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenecek Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı açılış törenine katılacak. Ardından Nizip Geçici Barınma Merkezi'ne hareket edecek liderler, burada incelemelerde bulunduktan sonra dörtlü basın toplantısı düzenleyecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Berlin’de konuyla ilgili bir açıklama yapan ve Türkiye ziyaretinin devlet ziyareti değil, sadece çalışma ziyareti olduğunu vurgulayan Merkel, ziyaretin AB çerçevesinde gerçekleştiğini ve sığınmacıların yaşam şartları konusunda izlenim edinmek istendiğini belirtti. Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım verilmekte olduğunu belirten Merkel, ziyaret kapsamında ilk uygulamaları görmeyi istediklerini de kaydetti.

Merkel’in Gaziantep’deki temaslarının hemen ardından Berlin’e geri dönmesi bekleniyor. Alman Başbakanı Pazar günü Hannover Sanayi Fuarı kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek. Merkel'in 16 Nisan'da Kilis'i ziyaret etmesi planlanıyordu, ancak o gezi neden gösterilmeden son anda iptal edilmişti. O günlerde Berlin’de yapılan yorumlarda iptal kararına Alman televizyonlarında yayınlanan iki mizah programına Türkiye’nin gösterdiği tepkinin neden olduğu öne sürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle komedyen Jan Böhmermann aleyhine açtığı kişisel davanın yanı sıra Merkel’in, ‘başka bir ülkenin devlet adamına hakaret’ davası açılmasına onay vermesi, ardından kamu televizyon kanalı ARD muhabiri bir gazetecinin Türkiye'den sınır dışı edilmesinden sonra, Gaziantep ziyareti öncesinde Merkel’e yönelik siyasi baskı artıyor.

Başbakanın temasları kapsamında basın ve düşünce özgürlüğü ile ilgili tavır koyarak, açıklamalarda bulunması talep ediliyor. Nitekim hükümetteki koalisyon ortağı SPD’nin Genel Sekreteri Katarina Barley, temel hak olmadan demokrasiden bahsedilemeyeceğini, Merkel’in bunu Türk hükümetine açık bir şekilde söylemesi gerektiğini dile getirdi. Kürtlere karşı insan hakları ihlalleri olduğunu öne süren Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping ise, bu konuyla birlikte düşünce özgürlüğü ile ilgili olarak Merkel’den tavır koymasını beklediğini bildirdi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de, Merkel’den Türkiye’de muhalefet temsilcileri ve muhalif gazeteciler ile buluşmasını istedi.

Başbakan Angela Merkel’in geçen yıl ekim ayında Türkiye’ye yaptığı son resmi ziyaret de çeşitli çevrelerde eleştirilere yol açmıştı. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçim öncesi gerçekleşen ziyaret, muhalafet tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi’ne destek olarak eleştirilmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG