Erişilebilirlik

Merkel’den Trump’a: 'Demokratik Değerlere Bağlı Kalınmalı'


Trump, seçim propagandası çalışmalarında Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de eleştirmiş, sığınmacı politikasına atıfta bulunarak, Merkel’in hatalı politikası yüzünden Almanya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine teröristlerin dolduğunu ileri sürmüştü. Bu suçlamalara karşı sessiz kalmayı yeğleyen Merkel, Trump’ın kazanmasının ardından bugün yaptığı açıklamada, yeni başkanın ‘demokratik değerlere bağlı kalmasını’ istedi.

Merkel’den Trump’a: 'Demokratik Değerlere Bağlı Kalınmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Demokrasi, özgürlük, etnik kökenlerinden, dinlerinden ve cinsel tercihlerinden bağımsız insanların onurunun korunması gibi değerlerin Almanya ile ABD’yi şimdiye dek bir araya getirdiğini söyleyen Merkel, Trump’un bunlara bağlı kalması durumunda bundan sonra da iki ülke arasında çok sıkı ilişkilerin olacağına inandığını açıkladı.

Almanya Başbakanı Merkel, ABD'deki seçim sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, ABD Başkanı olarak Donald Trump'ın ülke sınırlarını aşan bir sorumluluğu olduğu konusunda uyarıda bulundu. Merkel, "büyük ekonomik gücü, askeri potansiyeli ve kültürel etkisi bulunan bu ülkeyi yöneten kişinin, neredeyse dünyanın her yerinde etkisi olacak bir sorumluluk taşıdığını” söyledi. Trump’ın‚ uluslararası düzeyde otoriter ve şovenistlerin öncüsü‘ olduğunu savunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Cumhuriyetçi Partili adayın zaferini‚ sosyal kutuplaşmanın arttığı Avrupa için bir uyarı‘ olarak niteledi.

Cem Özdemir: ABD ile işbirliği yapılamayacak

Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Donald Trump'ın yeni başkanı olmasını ‘ağır bir şok’ olarak yorumlarken, uluslararası ilişkilerde, çok sayıda soru işaretinin oluştuğu bir döneme‘ girildiğini öne sürdü. Trump’ı bundan bir süre önce ‘nefret vaizi’ olarak adlandıran ve ‘Trump, Brexit’in sorumluları ve sağ popülist Almanya İçin Alternatif AfD gibi insanların korkularıyla politika yaparak, toplumu kundaklamaktır’ diyen Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Trump’ın başkanlığı döneminde ikili ilişkilerle ilgili, ‘Hiçbir şey daha kolay olmayacak, her şey daha zorlaşacak’ şeklinde konuştu. Sonucu ‘büyük bir şok’ olarak nitelendiren Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, önümüzdeki dört yıl boyunca ABD ile birçok alanda işbirliği yapılamayacağını savundu.

Almanya’daki en kıdemli Türk gazetecisi olarak tanınan Ahmet Külahçı, Berlin’de Trump’a yönelik yaklaşımın ilişkilerin bundan sonra hiç de kolay olmayacağı yönünde ciddi sinyaller verdiğini, ancak Trump’un başkanlık koltuğuna oturması sonrasında iki taraf arasında yumuşamanın kaçınılmaz olduğu görüşünde.

Bu arada son iki yılda girdiği seçimlerde büyük başarı yakalayan sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin lideri Frauke Petry Trump’ı kutlarken, ABD’deki seçim sonucunun bir ‚zaman dönemeci‘ olduğunu, Almanya’da da politik sisteme karşı tavır koyan ve siyaset değişikliği isteyenleri cesaretlendirdiğini açıkladı. Petry gelecek yıl yapılacak federal seçimlerle ilgili kamuoyu tahminlerinin de Trump için önceden açıklanan sayılar gibi gerçeği yansıtmadığını ve partisi AfD’nin büyük bir zafer kazanacağını iddia etti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG