Erişilebilirlik

Merkel’den Obama’ya: 'Kabul edilemez'


ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediğine yönelik iddialar iki ülke arasında sorun yarattı.
ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediğine yönelik iddialar iki ülke arasında sorun yarattı.

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) cep telefonunu dinlediği iddia edilen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başkan Barack Obama’ya 'durumun kabul edilemez olduğunu' ilettiğini söyledi

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Avrupa Birliği’nde bazı ülkeleri ve liderleri dinlediğine yönelik iddialar Brüksel’i karıştırdı. Konu, iki günlük zirve için Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının ilk gündem maddesi haline geldi. Gelişmelerle ilgili tepkisi en çok merak edilen isim olan Merkel de zirve öncesinde açıklamalarda bulundu.

Merkel’in açıklamalarından dinleme skandalıyla ilgili rahatsızlığın Obama’ya iki kez iletildiği anlaşılıyor. Bu konuyu Obama’nın temmuzda Berlin’e yaptığı ziyarette ve dün yaptıkları telefon görüşmesinde dile getirdiğini söyleyen Merkel, “Dostlara yönelik casusluğun hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu açıkça söyledim” ifadelerini kullandı.

Sorunun sadece kendisini değil tüm Alman vatandaşlarını ilgilendirdiğinin altını çizen Merkel, “Müttefiklerimize ve ortaklarımıza güvenmeye ihtiyacımız var. Bu güven tekrar oluşturulmalı. Birlikte zorluklara karşı koyan müttefikleriz ancak bu tür bir ittifak ancak güven üzerine kurulabilir” dedi.

Diğer AB liderlerinin verdikleri tepkiler de Merkel’in açıklamalarıyla büyük paralellik içeriyor. Açıklamaların odağında da sürekli “güvene dayanan bir ilişki” çağrısı yer alıyor.

Toplantının resmi gündeminde olmasa da dinleme krizi Avrupa Birliği Zirvesi’ne damga vuracak. Resmi gündem maddesi istihdamı artırma ve dijital ekonomiyi güçlendirme olan toplantıda dinleme krizinin önemli yer tutmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu konuda yapılacak temasların görüş alışverişi düzeyinde kalıp kalmayacağı, daha somut sonuç ya da çağrıların gündeme gelip gelmeyeceği ise net değil.

AB liderleri “dinleme krizi” konusunun yanı sıra yasa dışı göç konusunu da masaya yatıracaklar. İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında 364 göçmenin hayatını kaybetmesi, bu konuda önlem alınması yönündeki çağrıların yoğunlaşmasına neden oldu.

AB liderleri, “Akdeniz’in açık hava mezarlığına dönüşmemesi için” devreye sokulabilecek önlemleri masaya yatıracaklar. Özellikle Afrika ve Ortadoğu kaynaklı göçle doğrudan karşı karşıya kalan İtalya, Yunanistan ve Malta yasa dışı göç konusunda yalnız bırakılmaktan şikayetçi.

Ekonomiyle ilgili resmi gündem maddeleri çerçevesinde zirveden, “son dönemde görülen ekonomik toparlanmaya rağmen büyüme potansiyelinin yükseltilmesi, istihdam yaratılması ve rekabet edebilirlik düzeyinin artırılması amaçlı reformlara devam edilmesi” mesajının çıkması bekleniyor.

AB liderleri, büyüme ve istihdam açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşündükleri dijital ekonomi, inovasyon ve hizmetler konularına yoğunlaşacaklar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG