Erişilebilirlik

Merkel’den İnsan Hakları Savunucularının Tutuklanmasına Sert Tepki


Almanya Başbakanı Angele Merkel Alman insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in tutuklanmasını sert sözlerle eleştirdi. Merkel konunun en üst seviyede endişe verici olduğunu söyledi ve "kesin olarak bu tutuklamanın tamamen haksız olduğuna eminiz" dedi.

Steudtner'in tutuklanmasının haklı gösterilemeyeceğini belirten Merkel, "Alman hükümeti bütün seviyelerde onun serbest kalması için elinden geleni yapacak" ifadelerini kullandı.

Merkel, tutuklanmanın masum birinin adalet sisteminin çarklarına takıldığı ve tutuklandığı bir başka vaka olduğunu da belirtti.

Angele Merkel,"Biz Alman hükümeti olarak bunu kınıyoruz. Onunla ve diğer turuklularla dayanışmamızı ilan ediyoruz" ifadelerini de kullandı.

Merkel bu açıklamayı İstanbul’da aralarında Alman Peter Steudtner’in de bulunduğu gözaltına alınan 10 insan hakları savunuclarından 6’sının tutuklanmasının ardından yaptı.

Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert de twitter paylaşımında, haksız şekilde tutuklu bulunan Peter Steudtner’le dayanışma içinde olduklarını belirtti ve bütün seviyelerde onun için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Gün içinde Sosyal Demokrat SPD'den Meclis Grup Sözcüsü Thomas Oppermann Peter Steudtner'in serbest bırakılması için Merkel'in devreye girmesini istemiş,"Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerdeki gerilim bu son olayla daha da büyümüştür" demişti. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth de Merkel'i eleştirmiş, "Almanya'nın Türkiye'de yaşananları kabul ederek, herşey normalmiş gibi davranması kabul edilmez bir tutumdur" şeklinde konuşmuştu.

Büyükada'da insan hakları savunucularının dijital güvenliği konulu bir toplantı için bir otelde biraraya gelen 10 insan hakları savunucusu 5 Temmuz'daki toplantı sırasında gözaltına alınmışlardı. Gözaltına alınanların dördü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Peter Steudtner’in de aralarında bulunduğu 6 insan hakları savunucusu ise tutuklandı. Erdoğan G-20 zirvesinde yaptığı açıklamada, Büyükada'da gözaltına alınanla ilgili "Onlar adeta 15 Temmuz'un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmıştır" ifadesini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG