Erişilebilirlik

Merkel’den `Endişeliyim' Açıklaması


Başbakan Angela Merkel, Almanya'da geçen hafta peş peşe meydana gelen saldırılar sonrasında yaz tatilini yarıda keserek Berlin’e döndü ve bir basın toplantısı düzenleyerek, gündemdeki konulara ait soruları yanıtladı.

Basın toplantısında Merkel’e gelen sorulardan altısı Türkiye’deki son gelişmelerle ilgili oldu. Türkiye’de yaşananları son günlerde çok yakından takip ettiğini ve 15 Temmuz’daki darbe girişiminin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonlaştığını hatırlatan Merkel, “Bir ülkede darbe girişimi yaşandığında, buna neden olanlara karşı hukuk devletinin tüm gücü ve araçlarıyla harekete geçmek önemlidir. Ancak sayın Erdoğan’a da söylediğim gibi, bunun orantılık prensibine riayet edilerek yapılması gerekmektedir. Bu konuda çok ciddi endişelerim var”dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin'in ev sahipliğinde, 4-5 Eylül tarihlerinde Hangzhou'da yapılacak G 20 Zirvesi’nde bir araya geleceklerini ifade eden Merkel, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret talebinin redededilmesiyle oluşan krize de değindi. Bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Polonya'nın başkenti Varşova'daki NATO toplantısındaki görüşmesinde ele aldıklarını söyleyen başbakan, Alman askerlerinin Alman Parlamentosu’nun onayı ile görevlendirildiğini ve bu nedenle milletvekillerin askerleri istedikleri zaman ziyaret hakkı olduğunu belirterek, Türkiye ile bu konuda görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Almanya’nın PKK ve Fethullah Gülen örgütlenmelerine karşı Türkiye’den gelen taleplere nasıl yanıt verdiği şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Merkel, PKK’nın Almanya’da bir terör örgütü olarak listede yer aldığını, ancak örgüt üyelerinin Türkiye’ye teslimi konusunda sorunlar yaşandığını ve Alman yetkililerin hukuk kurallarına bağlı kalmak zorunda olduklarını ifade etti. Almanya Başbakanı Merkel ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşmasının başarı ile yaşama geçirildiğini, anlaşmanın her iki tarafın da çıkarına olduğunu sözlerine ekledi.

Merkel: “Almanya’nın sınırlarını sığınmacılara açtığım için pişman değilim”

Bir saat 40 dakika süren basın toplantısının başında, 10 dakikalık bir açıklama yapan ve Almanya’da altı gün içinde yaşanan toplam dört saldırıyı ‘medeni tabuların ihlali’ olarak tanımlayan Merkel, saldırların ikisinin Almanya’ya sığınan mülteciler tarafından gerçekleştirilen terör eylemi olduğunu belirterek, bu durumu ‘şok edici, üzücü ve iç karartıcı’ olarak nitelendirdi. Terör olaylarına karışan ya da Almanya’da saldırı yapan sığınmacıların ‘kendilerine kucak açan Alman toplumuyla ve sığınmacılara yardım eden gönüllüler ve diğer sığınmacılarla alay ettiğini’ söyleyen Alman başbakanı, radikal İslamcı terörün artık Almanya’da da saldırılar düzenlediğini belirtti. ‘Radikal İslam’a ve IŞİD’e karşı savaş veriyoruz, ancak rakibimiz kesinlikle İslam değil’ diyen Merkel, ülkedeki Müslüman kurumların ve temsilcilerinin radikal İslamcı terör eylemlerine karşı daha net tavır koymalarını beklediğini de söyledi. Benzer terör saldırılarının tekrarlanmaması amacıyla dokuz maddeden oluşan yeni bir önlem paketi hazırladıklarını açıklayan Merkel, örneğin istihbarat birimlerine yeni eleman alınacağını, yabancı istihbarat kurumlarıyla daha sıkı çalışılmasının planlandığını, sığınmacılar arasında radikal İslamcı olanlara yönelik erken alarm sistemi oluşturulacağını ve mültecilerin sınırdışı edilmesinin kolaylaştırılacağını duyurdu. Merkel, organize teröre paralel tek başına harekete geçen saldırganlardan kaynaklanan yeni bir tehlike doğduğunu da kaydetti. Yaklaşık 90 dakika boyunca gazetecilerin sorularını yanıtlayan başbakan, geçen yıl Ağustos ayının sonunda Almanya’nın sınırlarını sığınmacılara açtığı için pişman olmadığını ve hala Alman toplumunun bu sınavı başarı ile vereceğine inandığını’ söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG