Erişilebilirlik

Merkel Yunanistan'ın İflasına Karşı Çıktı


Alman Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreau
Alman Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreau

Yunanistan’ın Euro Para Bölgesi’ndeki diğer ülkelerden yardım alabilmek için üstlendiği taahhütleri yerine getirmede zorlanması ve Euro kullanan bazı diğer ülkelerde de borç krizinin ciddi bir boyut almaya başlaması üzerine AB’nin lokomotifi Almanya’da radikal çözüm önerileri üzerinde durulmaya başlandı.

Federal Alman Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Philipp Rösler Yunanistan’a yönelik 'kontrollü iflas' senaryosunu gündeme getirerek, hem şimdiye kadar siyasetçiler tarafından telaffuz bile edilemeyen bir tabunun yıkılmasına hem de Federal Hükümet’de yeni tartışmalara ve koalisyon ortakları arasında gerilime neden oldu.

Yunanistan’ın kemer sıkma politikalarının başarısız kaldığını ve bu bağlamdaki ev ödevlerini çözemediğini savunan Rösler, borç krizinin derinleşip Euro kullanan diğer ülkeleri tehdit edebileceğini ve bu yüzden son bir çözüm yolu olarak Yunanistan’a kontrollü bir iflasın yolununun açılabileceğini de dillendirdi.

Uzmanlar, Rösler’in planının bankalardan yeni vergiler almadan, borç takasları ve Yunan tahvillerinin geri alınarak ülkenin iflasının kontrolünü sağlamayı hedeflediğini, ancak bu önerinin büyük rizikoları olduğunu, nitekim finans piyasasının bunu Euro’nun sonu olarak algılayabileceğini savunuyor.

Ekonomistler Yunanistan’ın iflas etmesi ile Avrupa Merkez Bankası’nın yanısıra özel bankaların ve bu ülkenin tahvillerini alanların milyarlarca Euro zarara uğrayacağını, risk faizlerin de tavan yapacağını öne sürüyor.

Berlin’deki koalisyonda Merkel’in Hristiyan Demokratları ile birlikte aynı safta yer alan Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi’nin Genel Başkanı Horst Seehofer Yunanistan’ın iflası olasılığının gündeme getirilmesini ‘doğru ve memnun edici’ bir açıklama olarak değerlendirirken, Başbakan Merkel ise başta Rösler olmak üzere ortaklarına sert bir çıkış yaptı ve Atina’nın iflasa zorlanmasının gündemde olmadığını ve siyasetçilerin bu hassas dönemde kullandıkları kelimelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.

Euro Bölgesi’ndeki krizin aşılmasını AB’nin geleceği ile ilişkilendiren Merkel, Yunanistan’ın iflasının yada Euro bölgesinden çıkartılmasının domino etkisi yapacağını, başka ülkeleri de derin bir krize sürükleyeceğini, o yüzden Yunanistan'ın desteklenmesi ve Euro ülkelerine verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Yunanistan için 'kontrollü iflas' senaryosu sokakdaki vatandaş tarafından da tartışılıyor, vatandaşın siyasetçiler gibi kararsız olduğu dikkati çekiyor.

Euro’nun imajını sarsan ve piyasalarda büyük güvensizliğe sebep olan finans krizi ile alakalı olarak bundan sonra başta Almanya olmak üzere Euro ülkelerinde hangi adımların atılacağını kestirmek şu an için imkansız gibi gözüküyor.


XS
SM
MD
LG