Erişilebilirlik

Merkel Yunanistan’ın Borçlarını Silmeye Yanaşmıyor


Angela Merkel
Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın borçlarında ikinci kez indirime gidileceği söylentilerini reddederek bunun Euro bölgesinde istikrarsızlığa neden olabileceğini belirtti. Ancak bazı uzmanlar borçlarda indirim yapmanın, Euro bölgesinde ekonominin düzelme yolunda devam etmesi için gerekli olduğu görüşünde.

Angela Merkel yıllık yaz dönemi basın toplantısında Eylül’de yapılacak genel seçimlerden önce medyayla görüşme fırsatı yakaladı.

Euro bölgesinde süregelen kriz ve Yunanistan’ın durumu seçim öncesi önemli konulardan biri. Basınla görüşen Merkel kendi tabiriyle Yunanistan’ın borçlarına bir “saç tıraşı” düşünülmediğini söyledi. Perşembe günü Almanya Maliye Bakanı da Atina’da yaptığı görüşmelerde aynı mesajı vermişti.

Merkel borçlarda indirime gidilmesinin Euro bölgesi üzerinde olumsuz etkileri olacağını söyledi. Başbakan böyle bir “tıraş”ın zor durumdaki diğer ülkelerden de benzer taleplere neden olabileceğini belirtti.

Merkel aynı zamanda böyle bir hareketin yatırımcı güvenini azaltacağını ve son yıllarda Euro bölgesinde istikrar yaratmak için yapılan çalışmalara sekte vuracağını söyledi.

Ancak London School of Economics’den Iain Begg, Yunanistan’ın durumunun diğer ülkelerden ayrı tutulması gerektiğini düşünüyor. Begg’e göre Yunanistan’ın borcu özel olarak değerlendirilmeli çünkü ülkenin aşırı derecede borcu var. Bu hem kamu borcu hem de yabancılara olan borcu için geçerli.

Portekiz, İrlanda ve Güney Kıbrıs da mali yardım aldı ancak onların aldıkları yardımlar Yunanistan’a verilen 400 milyar doların yanında ufak kalıyor.

Ancak Yunanistan’daki mali durum ciddiyetini koruyor ve ülke ekonomisi küçülmeye devam ediyor. Ülkedeki insanların dörtte biri işsiz.

Almanya seçimleri yaklaşırken Merkel borçların silinmesinden bahsetmek istemeyebilir ancak Begg bu bakışın zamanla değişmesi gerektiğini söylüyor.

Uzmana göre Avrupalı yetkililer Yunanistan ekonomisinin toparlaması için yeni bir can simidine gereksinimi olduğunu farkında. Uzman kamu sektöründeki sorunları çözmeye çalışırken reformların ekonomiyi darboğaza ittiğini düşünüyor. Begg’e göre Avrupalı ortaklar da bunun farkında ve önümüzdeki aylarda ülkenin kamu borcunun hafifletilmesi için çalışmalar yapılacak.

Almanya’daki anketler 22 Eylül’deki seçimleri Angela Merkel’in kazanacağını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG