Erişilebilirlik

‘Merkel Yeni Başlık Açılmasına Karşı Değil’


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile Avrupa Birliği üyelik müzakereleri kapsamında yeni başlık açılmasına karşı tavır koyduğu şeklindeki haberler Berlin’de Merkel’e yakın çevreler tarafından doğrulanmadı.

Bild gazetesi, Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar’ın kapalı kapılar ardında yapılan federal meclis grubu toplantısında Türkiye ile tam üyelik görüşmelerinde yeni fasılların açılmasına karşı olduğunu söylediğini öne sürmüştü. Bild bu durumu, “Türkiye ile üyelik müzakerelerinin de facto olarak sona sona erdiği” anlamına geldiği şeklinde duyurdu.

Gazete habere kaynak olarak toplantıda bulunan CDU’lu bazı politikacıları gösterirken, bugün konuyla ilgili açıklama yapan Hıristiyan Demokrat siyasetçiler, Merkel’in sözlerinin çarpıtıldığını ve doğru aktarılmadığını öne sürdü. Söz konusu kaynaklar, Merkel’in milletvekillerinden gelen “Gelecek yıl genel seçim öncesinde Türkiye’nin AB üyeliği konusunda seçmenden gelecek soruları nasıl yanıtlayalım?” şeklindeki bir soruyu, “Ben başbakan olarak yakın bir zamanda Avrupa Birliği’nin genişletileceğine ve yeni üyelerin alınacağına inanmıyorum. Bu şekilde cevaplandırabilirsiniz” diye yanıtladığını ifade ettiler.

Merkel’in Türkiye ile müzakerelerin durdurulması konusunda konuşmadığını aktaran kaynaklar, Başbakanın Türkiye’nin olası üyeliğine yönelik yaklaşımının değişmesinin sözkonusu olmadığını da belirttiler. Başbakanlığa gelene kadar Türkiye’nin AB üyeliğine sert muhalefetiyle tanınan Merkel, son yıllarda Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde AB üyeliği konusunda diplomasideki “ahde vefa” ilkesine sadık kalacaklarını vurguladı.

Avrupa Parlamentosu’nda geçen hafta Türkiye’yle müzakerelerin geçici olarak dondurulması yönünde yapılan oylamadan önce konuşan Merkel, Türkiye ile akılcı bir işbirliği içinde bulunmanın Almanya'nın çıkarına olduğunu, iki ülke arasındaki diyaloğun kopmasını arzulamadığını ve AK Parti hükümeti ile iletişim kanallarını korumak istediklerini de vurgulamıştı.

Merkel dün Berlin'de yaptığı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmeye çağırmıştı. Merkel, mülteci mutabakatının özellikle de insan kaçakçılığına karşı mücadelede iki tarafın da faydasına olduğunu, ayrıca Türkiye'nin de Avrupa gibi güvenilir bir sözleşme ortağı olduğunu düşündüğünü sözlerine eklemişti.

Merkel bir başka toplantıda Ankara'nın anlaşmadan vazgeçmesi halinde alternatif bir planın olup-olmadığıyla ilgili bir soru üzerine, “B planım yok. Zor ama, hali hazırdaki planın uygulanması için çok sıkı çalışıyorum” demişti.

Bu arada Körber Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre Alman halkının yüzde 82’si Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. Yüzde 42’si ise Almanya’nın AB’deki geleceği için halk oylaması yapılmasını istiyor. Yüzde 73’ü mülteci krizinde Almanya’nın diğer AB ülkeleri tarafından yarı yolda bırakıldığı görüşünde.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG