Erişilebilirlik

Merkel ve Schulz Seçim Öncesi Kozlarını Paylaşıyor


Almanya’da genel seçimlere üç hafta kala başbakanlık koltuğunun en güçlü iki adayı Hıristiyan Birlik Partisi CDU’lu Başbakan Angela Merkel ve ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti SPD’li Martin Schulz, Pazar akşamı canlı televizyon programında kozlarını paylaşacaklar.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Bir buçuk saat sürmesi planlanan buluşma ülkenin en çok izlenen kanalları olan ARD, RTL, Sat.1 ve ZDF kanalları tarafından canlı olarak izleyicilere ulaştırılacak.

Konuların iki siyasetçinin kurmayları tarafından haftalardır süren hazırlık toplantılarında önceden belirlendiği TV düellosundaki konuşma sırası da kura ile saptandı. Buna göre ilk soruya Schulz cevap verecek, son soruyu ise Merkel yanıtlayacak. Berlin’deki güvenilir medya çevreleri, bu yılki karşılaşmanın koşullarının ve özellikle tematik içeriğinin saptanması konusunda Merkel’in ekibinin çok daha etkili olduğunu ve Merkel’in nüfuzunu kullanarak istediği konuların seçilmesini sağladığını belirtiyorlar.

Eleştirilen bir diğer konu da, Merkel'in sadece tek bir kez televizyon düellosuna çıkmayı kabul etmesi. Tartışmayı hazırlayanlardan sızan bilgilere göre iki liderin konuşacağı konular mülteciler, terör tehlikesi, sosyal adalet, eğitim sorunları ve yaşlanan topluma paralel sürekli artan kalifiye eleman açığı olacak. Merkel ile Schulz bu konulardaki politikalarıyla izleyicileri etkilemeye çalışacaklar.

Bir diğer konunun ise Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerilim olması bekleniyor. Schulz’un kurmaylarından, SPD adayının Merkel’i Türkiye’ye ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı çok ılımlı politikalar izlemekle suçlayacağı ve Türkiye'de tutuklu bulunan ve aralarında gazeteci Deniz Yücel'in de bulunduğu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması için Türkiye’ye bir ültimatom verilmesini isteyeceği öğrenildi.

Merkel’in ise Türkiye'yle AB arasında ticaret hacmini genişletmeyi öngören Gümrük Birliği'nin güncellenmesine karşı Almanya'nın vetosunu hatırlatarak gerekli tavrı koyduğunu söyleyeceğinden yola çıkılıyor. Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Ekin Deligöz, Türkiye ile yaşanan krizin TV düellosunda da konuşulacak olmasını doğru bulduğunu belirtiyor ve iki tarafın gerilimin daha da artmasına neden olmadan konuşmasını umduğunu söylüyor.

TV’deki tartışma öncesinde yapılan analizlerde, 24 Eylül Pazar günü yapılacak olan Federal Parlamento seçimleri öncesinde her iki seçmenden birinin hangi partiye oy vereceği konusunda hala kararsız olduğu ve bu yüzden programda iki liderin performanslarının çok etkili olabileceği belirtiliyor.

Anketlere göre, 61,5 milyon seçmenin yüzde 48'i düelloyu izlemek istiyor. Almanya’da başbakanlık adaylarının televizyon ekranlarında kozlarını paylaşmaları 2002 yılında Gerhard Schröder ile Edmund Stoiber arasında başlamış, 2005, 2009 ve 2013 seçimlerinde de dönemin liderleri tarafından tekrarlanmıştı. Son üç tartışmada yer alan Merkel, o seçimlerdeki rakiplerine karşı çok daha etkin görünmüş ve analizlere göre düello sonrasında oy oranını artırmayı başarmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG