Erişilebilirlik

Merkel ve Hollande’dan Birlik Çağrısı


Bratislava’daki Avrupa Birliği Zirvesi öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel biraraya gelerek birlik vurgusu yaptı ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması konusunda net bir yol haritası çizilmesi için çağrıda bulundu.

Hollande, “Avrupa’nın durumu konusunda açık olmalıyız” dedi, Avrupa Birliği’nin önceliklerinin güvenlik, ekonomik büyüme, iş, ortak değerler olduğunu kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’nin varoluş kriziyle karşı karşıya olduğunu da söyledi.

Benzer görüşler Paris’teki ortak basın toplantısında Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından da dile getirildi. Merkel, Avrupa Birliği’nin, zayıflığa ve karşılaşılan zorluklara karşı birlikte hareket etmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Avrupa’nın iki büyük gücü, Cuma günkü Slovakya’daki buluşma öncesi görüştü.

Uzmanlar Perşembe, akşam yemeğiyle başlayan zirveden önemli bir sonuç çıkmasını beklemiyor. Sığınmacılar ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden nasıl çıkacağı konuları bir hayli karışık.

Avrupa Politika Merkezi’nden Yann-Sven Rittelmyer’a göre bu, sıradan bir zirve değil ve Brexit gibi sadece bir konuya odaklanılamaz. Rittelmyer, “Avrupa Birliği’nin geleceği için bir şeyler önerilmek zorunda” dedi.

Avrupa Birliği ülkeleri Brexit’e tepki gösteriyor

Bazı tartışmalar, Brüksel ile ilgili şüphelerin arttığı bir döneme denk geliyor. Brexit referandumunun birçok Avrupalı’nın şüphelerini daha da su yüzüne çıkardığı yorumları yapılıyor.

İtalya eski Başbakanı Enrico Letta bir düşünce kuruluşunda yayınlanan sözlerinde, “Eğer Avrupa Birliği önümüzdeki aylarda etkili adımlar atmazsa, geri döndürülemez bir şekilde düşüşe geçecek” dedi.

Letta’ya göre tepki, hızlı ve cesur olmalı.

Bratislava’daki zirveden beklentiler belirsiz, özellikle de sığınmacı krizi konusunda. Haftanın ilk günlerinde Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Macaristan’ın Avrupa Birliği’nden, sert sığınmacı politikaları nedeniyle çıkartılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Reformu Merkezi’nden Ian Bond’a göre Macaristan gibi bazı ülkeler Brexit’ten avantaj sağlamaya çalışıyor. Bond, “Bence bu çok tehlikeli” diyor.

Savuna ve güvenlik işbirliği de zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri. Muhtemelen, Brüksel’de ortak ordu merkezi kurulması önerileri de gündemde.

Londra Avrupa Birliği’nden çıkarken, Birliğin iki büyük gücü Fransa ve Almanya, terör ve Afrika ile Ortadoğu’daki istikrarsızlık konularında bayrağı taşımak zorunda kalıyor. İki ülke bu hafta öneri sunarak uydu izleme ve ulaşım gibi konularda daha fazla ortak harcamayı gündeme getirdiler.

Avrupa Birliği savunmaya daha fazla yaklaşıyor

Çarşamba günü Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Calude Juncker savunma konusunda daha fazla işbirliğinin üye ülkeleri milyarlarca dolar harcamaktan kurtarabileceğini belirtti. Juncker’e göre Avrupa Birliği gücü NATO’nun tamamlayıcısı olmalı.

Uzman Ian Bond, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının bir avantajı bazı hassas konularda engelleme yapamayacak olmaları” diyor.

Bond’a göre bu daha çok ulusal güçlerin birlikte daha etkili çalışmasıyla ilgili.

Uzman Rittelmeyer da, “Fransa ve Almanya bu konuda direnişle karşılaşacaklarını biliyor” dedi.

Avrupa Birliği liderleri sınır güvenliğini de tartışacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG