Erişilebilirlik

Merkel ve Davutoğlu Berlin’de Biraraya Geliyor


Başbakan Angela Merkel’in ev sahipliğinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Berlin’de düzenlenecek Almanya-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi görüşmelerinde, mülteci krizi başta olmak üzere birçok uluslararası konu ele alınacak. Almanya’da siyasi krize neden olan mültecilerle bağlantılı olarak, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır güvenliği ve Ege Denizi’nde insan kaçakçılığıyla mücadele, Merkel ve Davutoğlu’nun öncelikli gündemi.

Sultanahmet’te 10 Alman turistin katledildiği canlı bombalı terör saldırısı sonrasında, terör örgütü IŞİD’le mücadele de öncelikli konular arasında masada yer alacak. AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanması da gündemi belirleyecek.

Türkiye tarafından Haziran ayından itibaren yürürlüğe konulacağı taahhüt edilen anlaşmanın devreye girmesiyle, Türk vatandaşlarına Ekim 2016’da vize muafiyeti başlayacak. Federal Hükümet Sözcüsü Seibert konuyla ilgili olarak “Türkiye'deki durum da ele alınacak” şeklinde bir açıklama yaptı. Hükümete yakın çevreler, Güneydoğu’da yaşanan gerilim ve PKK ile mücadele konularının konuşulabileceğini, nitekim Türkiye’nin güvenlik ve terörle mücadele konusunda Almanya ile işbirliğini geliştirme talebini dile getireceğini, ancak ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri gibi konuların masaya gelmesinin beklenmediğinde birleşiyorlar.

Yapılan yorumlarda Başbakan Merkel’in sığınmacı akınıyla oluşan krizin aşılmasında Türk hükümetinin desteğine ihtiyacı olduğu ve bunun neticesinde gerilime yol açabilecek konulara girmeden, bunları sineye çekeceği vurgulanıyor. Yeşiller Partisi Federal Parlamento eski milletvekili ve Federal Göçmenler Meclisi Başkanı Memet Kılıç, “Alman tarafı demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi AB değerlerinden taviz vermemeli” şeklinde görüş belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Alman hükümetinin demokrasi konusunda Türkiye’ye karşı daha cesaretli olması gerektiğini savunan Kılıç, temel hak ve özgürlükler olmadan kalıcı istikrar sağlanamayacağını ve sığınmacıların Avrupa’ya akınının engellenemeyeğini öne sürüyor.

Almanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarını Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Fransa, Polonya, Hollanda, İtalya ve İspanya ile yapıyor. Yarınki toplantıya Almanya’dan Başbakan Merkel’in yanı sıra Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller katılacak. Türkiye’den ise Başbakan Davutoğlu ile birlikte Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Eftkan Ala, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yer alacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG