Erişilebilirlik

Merkel ve Davutoğlu Berlin'de Görüşecek


Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi gelecek hafta cuma günü Berlin’de ilk kez biraraya gelecek. Temeli, Başbakanı Angela Merkel’in geçen Ekim ayındaki son Türkiye ziyaretinde ve ardından 29 Kasım 2015’de düzenlenen AB-Türkiye Zirvesi’nde atılan ortak hükümet toplantılarının ilkine, Merkel ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlık edecek.

Toplantıya Almanya’dan Merkel’in yanı sıra, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller de katılacak. Türkiye ise Davutoğlu ile birlikte, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Eftkan Ala, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından temsil edilecek.

Düzenli olarak yılda iki kez yapılması beklenen toplantıların ilkinde, Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların durumu ve Türkiye’ye sağlanacak 3 milyar Euro hacmindeki yardımın gündemi belirlemesi bekleniyor. İstanbul’da 10 Alman turistin hayatını kaybettiği Sultanahmet saldırısı sonrasında, terör örgütü IŞİD’le ve genel olarak terörizmle mücadelede konusunun da masaya yatıralacağı tahmin ediliyor. Toplantı kapsamında çalışma gruplarının oluşturulacağı, bunlardan birinde de, Türkiye’de yaşayan sığınmacılara mali desteğin nasıl kullanılacağının ele alınacağı belirtiliyor.

Türkiye’ye iltica eden mültecilerin ülkede kalmasını hedefleyen 3 Milyar Euro mali yardım mekanizmasının, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren devreye gireceği konuşulmuştu. Ancak sadece bu yılın ilk 14 gününde Yunanistan’a Türkiye üzerinden giriş yapan mültecilerin sayısının 10 bini aşması, Berlin’de Ankara’nın mülteci trafiğini engelleme sözünü şimdiye kadar tam anlamıyla yerine getirmediği şeklinde yorumlanıyor. Başbakan Merkel’in meslektaşı Davutoğlu’ndan ‘Türkiye’den Avrupa’ya göçün tam denetim altına alınmasını’ isteyeceği tahmin ediliyor.

Bu arada geçtiğimiz Eylül ayının ilk günlerinde mültecilere Almanya’nın kapılarını açan ve bu politikasından şimdiye dek geri adım atmayan Başbakan Merkel’e yönelik eleştiri ve baskılar her geçen gün artıyor. Son olarak CDU’nun kardeş partisi CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer, Merkel'e iki hafta süre verdiğini, bu zamana kadar mülteci politikasında değişiklik olmazsa, mültecilerin engellenmesi için Bavyera eyaleti olarak kendi başlarının çaresine bakacaklarını ve gerekirse Anaysa Mahkemesi’ne başvuracaklarını duyurdu.

Seehofer geçen Aralık ayında da buna benzer bir ültimatom vermiş, Merkel, Türkiye ile varılan anlaşmanın yaşama geçirilmesi ile sorunun çözüleceğini savunmuştu. Merkel’e ve mülteci politikalarına destek kamuoyu yoklamalarında da azalıyor ve Alman halkı arasında, mülteci krizinin üstesinden gelinemeyeceğine dair endişe artıyor.

Alman televizyon kanalı ARD tarafından yapılan son kamuoyu araştırmasına göre, Merkel’in mülteci politikasından memnun olmayanların oranı yüzde 56’ya yükseldi. Buna paralel olarak, mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif AfD partisine oy vereceklerini belirtenlerin oranı yüzde 11’e çıktı. AfD bu oranla, Yeşiller ve Sol Parti’yi geçerek, Birlik Partileri ve SPD’den sonra üçüncü sıraya yükseldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG