Erişilebilirlik

Merkel Trump Görüşmesi Cuma Gününe Ertelendi


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Amerika Başkanı Donald Trump’la ilk görüşmesini gerçekleştirmek için Amerika’ya geliyor.

Salı günü gerçekleşmesi planlanan görüşme Washington'da kötü hava koşulları ve yoğun kar fırtınası beklentisi nedeniyle 17 Mart Cuma gününe ertelendi. Bu konudaki açıklamayı, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer günlük basın brifingi esnasında yaptı.

İki liderin farklı stilleri olmasına rağmen Avrupa’nın en güçlü liderinin tecrübesiyle Trump hakkındaki endişeleri dağıtabileceği yorumları yapılıyor.

Alman Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Sylke Tempel, Merkel’in bu ziyarette “başkanın kulağı kim” gibi konularda bilgi sahibi olacağını söyledi. Tempel, “bunu ancak oradayken öğrenebilirsiniz, bu onun iyi olduğu konu” dedi.

Merkel, 12 yıllık başbakanlığı döneminde eski başkanlar George Bush ve Barack Obama’yla iyi çalıştı ve Tempel’a göre ona maço taktiği uygulamaya çalışan liderler tarafından bir kenara itilmeye de izin vermeyeceğini kanıtladı.

Tempel, “Putin bunu onun üzerinde denedi, Erdoğan denedi ve diğer bazıları da var, Merkel’in inanılmaz sabrı, soğukkanlılığı ve kendine güveni var, öyle bir karakteri varki, ‘gelen giden çok maço karakter gördüm ve hepsinin çok hata yaptığını gördüm’ diyecek cinsten” dedi.

Merkel’in görüşmede Beyaz Saray politikaları konusunda ilk elden bilgi sahibi olmanın yanısıra, çok geniş bir gündemi de ele alması bekleniyor.

Trump’ın “Önce Amerika” politikası ve ticari ilişkileri sorgulaması, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı çerçevesinde Merkel’in güçlü bir Avrupa Birliği’nin Amerika’nın da stratejik ve ekonomik çıkarına olacağı konusunda görüş bildirmesi bekleniyor.

Merkel, Amerika’ya BMW ve Siemens’in başkanlarının da bulunduğu bir ticaret heyeti de getiriyor. İki şirket Amerika’da 120 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Donald Trump daha önce Merkel ile bazı konularda görüş farklılıklarını ortaya koymuştu. Trump, Merkel’in yaklaşık 900 bin sığınmacı kabul etmesini felaket olarak nitelemiş ve Hillary Clinton’ın Amerika’nın Angela Merkel’i olmak istediğini savunmuştu.

Trump ayrıca NATO’yu 'köhne' olarak nitelemiş, üye ülkelerin taahhüdlerini yerine getirmesini istemişti.

Görüş farklılıklarına rağmen Merkel Washington ziyareti sırasında Amerika ve Avrupa arasında çok sayısa benzerlik olduğunu söyleyeceğini kaydetti.

Merkel, “Ortak değerlere dayalı trans Atlantik ortaklığın hepimizin çıkarına olduğuna inanıyorum sadece Avrupalılar’ın değil” dedi.

Merkel, “Donald Trump ile bu ruh hali içinde konuşacağım, çünkü trans-Atlantik ilişki değişti, Avrupa gelecekte daha fazla sorumluluk almaya karar verdi” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG