Erişilebilirlik

Merkel Rusya ile Gerilimi Yükseltmek İstemiyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de Ukrayna kriziyle ilgili soruları yanıtlarken
Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin'de Ukrayna kriziyle ilgili soruları yanıtlarken
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde pazar günü yapılan referandumdan Rusya Federasyonu'na bağlanma kararına, ardından da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım'ın Rusya'ya katılacağı yönündeki açıklamasına tepkiler sürüyor.

Yaşanan gelişmelere paralel bölgede istikrarsızlığın hâkim olmasından endişe duyduğunu belirten ülkelerin başında Almanya geliyor. Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in devrilmesinden sonra kurulan geçici hükümete baştan bu yana destek veren ama aynı zamanda ülkenin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine vurgu yapan Almanya referandum sonucunu tanınmayacağını duyurdu.

Başbakan Angela Merkel adına bir açıklama yapan sözcüsü Seibert gelişmelerin Ukrayna’da krizin sakinleşmesine katkı sağlamadığını ve ‘hukuka aykırı’ olarak tanımladığı referandumun istikrarsızlığı arttırdığını öne sürdü. Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’de, Ukrayna'daki durumun çok tehlikeli olduğunu belirterek, gerilimin artmasını önlemek için çaba sarf edilmesi gerektiğini açıkladı.

Almanya’nın referandum sonrasında dün AB tarafından Soğuk Savaş'tan bu yana en geniş kapsamlı yaptırım kararını almasında etkin olduğu önesürülüyor. AB 13'ü Rusya'dan ve 8'i Kırım'dan olmak üzere kimlikleri açıklanmayan 21 kişinin banka hesaplarını dondurarak yaptırım kararı almıştı.

Der Spiegel dergisinin haberine göre Başbakan Merkel, Rusya'nın davet edilmediği bir G7 Zirvesi fikrine de sıcak bakıyor ancak Rusya'yı tecrit edici yeni adımların ölçülü olmasını arzuluyor. Berlin’deki siyasi gözlemciler Almanya’nın özellikle enerji konusunda Rusya’ya bağlı olduğunu hatırlatarak, Başbakan Merkel’in Moskova ile gerilimi daha da yükseltmeye niyeti olmadığını ve bundan sonra da krizde gerginliğin düşürülmesi için ipleri koparmadan diplomatik çabalardan vazgeçmeyeceğini savunuyor.

Öte yandan gelişmeler Almanya'daki Tatarlar tarafından endişeyle takip ediliyor. Tatarların onbinlercesi İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle 1944'te Rusya'dan sürülerek o dönemde Almanya'ya sığınmıştı.

Tatarların Kırım nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturduğunu ve Kırım'ın Rusya'ya bağlanması durumunda yeniden sürülecekleri endişesiyle referandumu boykot ettiklerini belirten Batı Avrupa Kırım Tatar Dayanışma ve Kültür Merkezi Başkanı Rafet Karanlık, Ukrayna’nın parçalanmasını da istemediklerini söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG