Erişilebilirlik

Merkel - Netanyahu Görüşmesi Gergin Geçti


Alman Başbakanı Merkel, Netanyahu ile birlikte düzenlendiği basın toplantısında İsrail'in yerleşim politikasını eleştirdi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Berlin ziyareti sona erdi. En üst düzeyde güvenlik önlemleri altında gerçekleşen iki günlük ziyarete, İsrail’in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarına yeni yerleşim birimleri kurma kararı damgası vurdu. Alman Başbakanı Merkel, Netanyahu ile birlikte düzenlendiği basın toplantısında İsrail'in yerleşim politikasını eleştirdi ve Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 3 bin konutluk yeni yerleşim planını barış görüşmelerine engel olacak tek taraflı bir tavır olarak tanımladı. Merkel, bu konuda Netanyahu ile anlaşamadığını da açık bir şekilde ifade etti.

Berlin ziyareti öncesinde Almanya’nın ve diğer birçok ülkenin yeni yerleşim birimlerine yönelik eleştirisine tepki veren ve bu kapsamda özellikle Merkel’in kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Netanyahu, Merkel’le birlikte basın önünde de eleştirisini tekrarladı. Netanyahu, Almanya'nın İsrail'in güvenliğine çok önem verdiğinden emin olduğunu ifade etti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Siyasi yorumcular tarafından satır arasında Hitler dönemindeki Yahudi Soykırımı’na ve Almanya’nın tarihsel sorumluluğuna gönderme olarak tanımlanan bu sözlere karşılık Alman Başbakanı, Berlin’in İsrail’le çok özel ve tartışmasız bir ilişkisi olduğunu ve ülkenin güvenliğini kendi devlet politikası olarak tanımladığını belirtti. İsrail’in politikalarının kendi vatandaşlarını korumak özerine kurulu olduğunu savunan Merkel, Hamas örgütünün sivil halka yönelik son füze saldırılarının bu durumu açıkça ortaya koyduğunu öne sürdü. Merkel, Almanya’nın, iki devletli çözümden yana olduğunu ve İsrail ile Filistinliler arasındaki barış görüşmelere devam edilmesini arzuladığını söylerken, Netanyahu ise Filistinlilerle barış ihtimaline inandığını, ancak Filistin tarafının koşulsuz olarak masaya geri dönmesi gerektiğini bildirdi.

Netanyahu, Berlin'e gelmeden önce bir Alman gazetesine verdiği demeçte, BM'de Filistin’e ‘gözlemci devlet statüsü’ kazandıran oylamada Berlin’in 'çekimser' oy kullanmasını çok sert sözlerle eleştirmişti. Öte yandan Netanyahu’nun ziyareti kapsamında 4. Almanya-İsrail hükümetler arası görüşmesi de yapıldı. Görüşmeye İsrail hükümetinden 6 bakan katılırken, iki ülke arasında ekonomik ve kültürel konularda anlaşmalar imzalandı.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Berlin’e gelmekten son anda vazgeçmesi ise Almanya’nın BM’de çekimser oy kullanmasına tepki olarak yorumlandı. Lieberman aşırı sağcı Evimiz İsrail Partisi’nin lideri. Bu arada Netanyahu ziyareti süresince Berlin’de trafik durma noktasına geldi. Başta İsrail Başbakanı’nın geçeceği güzergahlar olmak üzere birçok cadde trafiğe kapatılırken, Netanyahu'yu yaklaşık 2 bin polis korudu. Netanyahu kentten ayrılmadan Hitler döneminde Almanya’da Yahudilerin bir araya getirilerek toplama kamplarına yollandığı eski tren istasyonunu ziyaret ederek çelenk bıraktı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG