Erişilebilirlik

Merkel: 'Müslümanları Dışlayamayız'


Paris'teki terör saldırılarının dinle ilgisi olmadığını belirten Almanya başbakanı bu tür eylemlerin dine hakaret olduğunu ve Alman toplumunu bölemeyeceğini söyledi

Başbakan Angela Merkel Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, İslam dininin Almanya'ya ait olduğu görüşünü bir kez daha tekrarladı ve Müslümanları dışlayıcı tavırları red ettiğini söyledi.

Paris’deki terör saldırıları konusunda ‘Teröristlerin eyleminin dinle ilgisi yok. Bu tür eylemler dine hakaretten başka bir şey değil’ şeklinde konuşan Merkel, saldırının Alman toplumunu bölemeyeceğini ve Alman devletinin ülkedeki ibadet özgürlüğünün garantörü olduğunu açıkladı.

Son haftalarda giderek büyüyen İslam ve göçmen karşıtı PEGİDA hareketini isim vermeden eleştiren Merkel, ayrımcı ve dışlayıcı tavırların Almanya'da yeri olmadığını ve hükümetin nefret söylemleriyle mücadelesini artırarak sürdüreceğini açıkladı. Merkel’in konuşması öncesinde Paris’teki saldırılarda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Öte yandan Federal Hükümet radikal İslamcıların, Irak ve Suriye gibi ülkelere giderek oradaki terörist gruplara katılmalarını hedefleyen yasalar konusunda anlaştı. Mecliste oylandıktan sonra yürürlüğe girecek yasaya göre,terörist örgütlere katılarak eylemlerde bulunmayı amaçlayan şüpheli Alman vatandaşlarının pasaportlarına ve nüfus cüzdanlarına üç yıla kadar el konulabilecek. Söz konusu kişilere sadece Schengen ülkeleri sınırları içinde seyahat olanağı tanıyan geçici bir belge verilecek.

Alman güvenlik yetkilileri bir süredir terör zanlılarının Almanya ya da diğer Schengen ülkelerinden çıkış yaparak, kimlikleri ile girebildikleri Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçiş yaptığını öne sürüyor. Önlem paketinin daha da genişletilmesinin planlandığını açıklayan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, terör organizasyonlarına bağış adı altında mali yardımın da suç unsuru sayılmasını ve şüpheli kişilerin Suriye ve Irak gibi ülkelere girişlerin de suç teşkil etmesini desteklediğini, bununla radikal gruplara katılmalarının engellenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Alman güvenlik birimleri, Suriye ve Irak'ta savaşmak için Almanya’dan giden kişilerin sayısının 550 civarında olduğunu, bunların 180 kadarının ise geri döndüğünü tahmin ediyor.

Öteyandan istihbarat yetkililerinden sızan bilgilere göre, Aşağı Saksonya eyaletindeki Wolfsburg kentinde, yaklaşık 50 kişilik bir terör hücresi deşifre edildi.

Wolfsburg'un IŞİD'in Almanya’daki önemli bir merkezi olduğunu öne süren terör uzmanları, Aşağı Saksonya Anayasayı Koruma İstihbarat Teşkilatı’nın 'Ayyoub B.' adlı IŞİD mensubu üyesi ve eylem hazırlığı içinde olduğu sanılan bir kişiyi takibe aldığını doğruladı. Wolfsburg'tan Suriye'ye IŞİD’le birlikte savaşmak için 40 kişinin gittiği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG