Erişilebilirlik

Merkel Koalisyon Arayışını Sürüyor


Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen, yeni hükümeti hangi koalisyonun oluşturacağı netleşmedi. Seçimin galibi Birlik Partileri ve Başbakan Angela Merkel’in koalisyon ortağı arayışı sürüyor. İlk sondaj görüşmelerini sosyal demokrat SPD ile yapan Merkel, Perşembe günü de genel seçimlerde umduğunu bulamayan ve Federal Meclis’teki 630 sandalyeden 63’ünü kazanabilen Yeşiller ile masaya oturacak.

Önünde iki alternatif olan Merkel, hem SPD'ye hem de Yeşiller'e kapıyı açık bırakıyor. Ancak içerikte her iki parti ile de uzlaşması kolay görünmüyor. Öte yandan bundan önceki yıllarda sol bir siyaset izleyen ve şimdiye kadar koalisyon ortaklığı için tek seçenek olarak SPD’yi gören Yeşiller’in Hıristiyan Birlik Partileri’yle öngörüşme için masaya oturması Almanya’da politik arenada yeni bir dönemin başlangıcı olarak tanımlanıyor. Yorumlarda eskiden Hıristiyan Birlik Partileri’yle koalisyonu ağızlarına bile almayan Yeşiller’in son seçimde aldığı yenilgi sonrasında iç hesaplaşmalarinda faturanın partinin sol kanadına çıktığı ve yeni çizgisinin liberal ve muhafazakâr kesime açılmak olduğu vurgulanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de, ‘Birlik Partileri ile aramızdaki duvarları yıktık. Psikolojik olarak koalisyona hazırız. Öngörüşmeye çok ciddi ve hazırlıklı gideceğiz’ dedi. Bu arada Birlik Partileri’nden de Yeşiller Partisi ile koalisyon kurulması konusunda sıcak mesajlar geliyor. Almanya’da ‘Siyah-Yeşil’ olarak tanımlanan koalisyona sıcak bakan politikacılar arasında Birlik Partileri’nden CSU Başkanı Horst Seehofer, Yeşiller’in eski Yeşiller olmadığını ve ciddi görüşmeler yapılacağını söyledi.

Karşılıklı iyi niyet açıklamalarına rağmen, Birlik Partileri ile Yeşiller’in birlikteliğini zorlayacak konular da var. Bunların başında Yeşiller’in ortaklık için çifte vatandaşlık konusunu şart koşması geliyor. Türk lobisinin temsilcilerinin özellikle Türkiye kökenli göçmenleri ilgilendiren çifte vatandaşlık için söz veren partilerden vaatlerini yerine getirmelerini istemesinin ardından Yeşiller, konuyu koalisyon müzakerelerinde gündeme getireceklerini açıkladı. Cem Özdemir, Birlik Partileri’nin hükümet kurmak için ortak bulmak zorunda olduklarına dikkat çekerek, çifte vatandaşlığı kabul ettirme şanslarının son derece büyük olduğunu söyledi. Yeşiller’den Federal Parlamento milletvekili Ekin Deligöz ise masaya temkinli oturmak gerektiği ve iki siyasi görüş arasındaki farkların kapanmasının kolay olmadığı görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG