Erişilebilirlik

Merkel Kıbrıs Rum Kesimini Ziyaret Etti


Merkel Kıbrıs Rum Kesimini Ziyaret Etti
Merkel Kıbrıs Rum Kesimini Ziyaret Etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Kıbrıs Rum kesimini ziyaret etti. Merkel beş saatlik ziyareti sırasında Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bir araya geldi. Merkel’in ziyareti ve verdiği mesajların Almanya’daki yankısını muhabirimiz Cem Dalaman derledi.

Angela Merkel Kıbrıs Rum tarafını ziyaret eden ilk Alman başbakanı oldu. Merkel ziyaret öncesinde Kıbrıs sorununda arabuluculuk görevini üstlenmeye hazır olduğu yönünde mesajlar verdi.


Lefkoşe’de Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la bir araya gelen Merkel, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’le ve tampon bölgedeki Alman Goethe Enstitüsünü’nde Rum ve Türk öğrencilerle buluştu.

Merkel’in ziyaretinin, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum mevkidaşı arasında yarın yapılması öngörülen görüşmenin arifesinde gerçekleşmesine dikkati çeken Alman basını, Merkel'in Hristofyas'la bugünkü görüşmesinde AB-NATO ilişkileri, Türkiye'nin AB üyelik süreci, Kıbrıs sorunu ve ekonomik konuları masaya yatırdığını duyururken, Merkel adadaki temaslarını ‘tarihi ve çok önemli’ olarak tanımladı. Güney Kıbrıs'ın gelecek yıl Ocak ayında AB dönem başkanlığını üstleneceğini ve bu tarihe kadar Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasından yana olduğunu ifade eden Merkel, 26 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak ve Derviş Eroğlu’nun ve Dimitris Hristofyas'un yanısıra, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un da katılacağı ‘üçlü zirveyi’ önemli bir fırsat olarak değerlendirdi ve Kıbrıs’ın bölünmesinin üstesinden gelinmesi için, çözüme ilişkin tüm çabaları desteklediğini dile getirdi.

Güney Kıbrıs’ın, sorunun çözümü için elinden geleni yaptığını, ancak Türk tarafının esnek olmadığını öne süren Merkel, Ankara Protokolü'nün yaşama geçirilmemesinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde bir sorun oluşturduğunu belirtti ve Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açmasının önemine vurgu yaptı.

Merkel’in ziyaretini VOA Türkçe Bölümü’ne değerlendiren Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD’nin Kıbrıs uzmanı Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Ozan Ceyhun, Merkel’in başbakanlığındaki Almanya’nın Kıbrıs sorununa artan bir ilgi gösterdiğini, nitekim Derviş Eroğlu’nun geçen Ekim ayında Berlin’i ziyaret ettiğini ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüştüğünü anımsatarak, Merkel’in ziyaretinin Rum tarafını memnun etmeyi amaçladığını savunuyor.

Merkel’in Kıbrıs sorunu konusundaki tavrını değerlendiren Ceyhun, Alman Başbakanının arabuluculuk girişiminin başarılı olacağına inanmadığını da ifade ediyor.

Bu arada Merkel'in Lefkoşe’deki görüşmelerinde Euro bölgesindeki ekonomik sorunları da gündeme getirdiği haber veriliyor. Finansal açıdan Yunanistan’a büyük oranda bağımlı olan Güney Kıbrıs’ın bütçe açığının geçen 2010’da yüzde 6'yı aştığı tahmin ediliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG