Erişilebilirlik

Merkel Erdoğan’la ‘Dokunulmazlıkları’ Görüşecek


Başbakan Angela Merkel, İstanbul’da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi‘ne katılmadan önce Türkiye’ye yönelik politikaları konusunda açıklamalar yaptı. Pazar günleri çıkan haftalık Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine Türkiye’deki son gelişmeleri değerlendiren Merkel, TBMM'de dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği önergesinin kabul edilmesinin ‘Kürt politikacılar için oluşacak ciddi sonuçlarını büyük bir endişe ile’ izlediğini söyledi. ‘Kürtlerle yakınlaşma ve uzlaşma sürecinin geçen yıl sona erdirilmesi hataydı’ şeklinde konuşan Merkel, Almanya’nın PKK’yı bir terör örgütü olarak gördüğünü, ancak ‘Kürt halkının Türkiye’de eşit bir konuma ve iyi bir geleceğe sahip olmasını arzuladığını’ söyleyerek, konuyla ilgil görüşlerini Dünya İnsani Zirvesi çerçevesinde Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘la planlanan ikili görüşmede de dile getireceğini belirtti.

Röportajda kendi inisyatifi ile imzalanan AB-Türkiye Mülteci Anlaşması’nı savunan Başbakan Merkel, uygulamada yaşanan bazı sorunlara rağmen Türkiye’nin başarılı işbirliği sonucunda Yunanistan’a geçen mülteci sayısında yüzde 90’lık azalma kaydedildiğini duyurdu. Türkiye ve mülteciler konularında izlediği politikalara Almanya’da artan eleştirilere de cevap veren Merkel, ‘Beni şaşırtan, anlaşmanın başarısızlığını arzulayanların olması. Önce anlaşma yapılamaz dediler. Sonra yürümeyeceğini iddia ettiler. Her sorun çıktığında da anlaşmanın iflas ettiğini öne sürdürler.’ şeklinde görüş belirtti.

İstanbul ziyareti öncesinde muhalefet partilerinin yanısıra hükümet ortakları Birlik Partileri CDU/CSU ve SPD‘nin Merkel'in üzerindeki baskıyı yükselttiği gözlemleniyor. Nitekim Merkel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la buluşmasında ‘açık ifadeler kullanması gerektiğini’ söyleyen Hristiyan Demokrat Birlik CDU partisinin dış politika uzmanı Norbert Röttgen, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'yi değiştirmek ve otokratik bir saltanat sistemi oluşturmak istiyor. Merkel, bu gidişatın Avrupa'nın değerler topluluğundan bir ayrılış olduğunu söylemeli.’ dedi. Merkel’in ziyaretinde Erdoğan'a ‘Almanya'nın Türkiye'deki gelişmelere sessiz kalmadığı yönünde açık bir mesaj vermesi gerektiğini’ söyleyen Sosyal Demokrat Parti'nin Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, başbakanın temasları çerçevesinde muhalif siyasetçilerle de biraraya gelmesi gerektiğini vurguladı. Liberal FDP’nin Genel Başkanı Lindner ise dokunulmazlıkların kaldırılması sonrasında, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerin sonlandırılması gerektiğini savundu.

Öte yandan haftalık video mesajında da ağırlığı İstanbul’daki Dünya İnsani Zirvesi’ne ve mülteci soruna ayıran Başbakan Angela Merkel, zirveye Türkiye’nin ev yapmasından mutluluk duyduğunu belirterek, ‘Türkiye, üç milyon Suriyeli sığınmacıyı kabul etmesiyle sadece insani yardım üzerinde konuşmadığını, bunu yerine de getirdiğini gösterdi.’ ifadesini kullandı. Merkel, zirvede somut mali yardım sözlerinin değil, farklı aktörlerin birbiri ile daha iyi bir ağ kurmasının gündemi belirleyeceğini de vurguladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG