Erişilebilirlik

Merkel’den G20 Öncesi ABD Eleştirisi


German Chancellor Angela Merkel stands behind a European flag as she waits for the arrival of Chinese President Xi Jinping at the chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, July 5, 2017.
German Chancellor Angela Merkel stands behind a European flag as she waits for the arrival of Chinese President Xi Jinping at the chancellery in Berlin, Germany, Wednesday, July 5, 2017.

Hamburg’da yapılacak G-20 zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel mesajını yineledi. Merkel, “Avrupa tamamen ABD’ye bel bağlamaya devam edemez” dedi.

Merkel buna benzer bir mesajı, Mayıs sonunda Münih'te düzenlediği seçim mitinginde paylaşmış ve "Başkalarına bel bağladığımız günler sona erdi” demişti. Merkel, haftalık Die Zeit gazetesinde de bu söylemin arkasında durdu.

Merkel, “Birleşmiş Milletler’in işlerine, Ortadoğu politikalarına, Avrupa’nın güvenlik politikalarına ya da Afrika’daki barış güçlerine ABD’nin yaptığı yatırımlara gelecekte ne kadar güvenmemiz gerektiği örneğin, tartışmaya açık bir konu” diye konuştu.

Merkel, “Biz herkesin yarar sağlayabileceği işbirliği olanaklarıyla ilgilenirken, ABD yönetimi küreselleşmeyi ‘kazan-kazan’ durumu olarak değil kazananlar ve kaybedenler olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

Merkel’in açıklamaları, Trump’ın serbest ticaret anlaşmalarını eleştirmesine de yanıt olarak yorumlandı. Trump, Avrupa Birliği pahasına “Önce Amerika” diyerek ABD’nin bu anlaşmalarda taraf olmaması gerektiğini savunuyor.

AB Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzalıyor

Öte yandan Avrupa Birliği, yüzünü Asya’ya da döndü ve Japonya ile serbest ticaret anlaşmasının ilk adımını attı. Anlaşmanın çerçevesinin Perşembe günü açıklanması bekleniyor. Birlik, Kanada ile de yeni bir ticaret anlaşması imzaladı.

Serbest ticaret, iklim değişikliği ve küreselleşme gibi tartışmalı konular da Hamburg’daki zirvede gündeme gelecek. Zirveye Rusya Devlet Balkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak.

Soğuk Savaş sonrası düzenin hızla değiştiği, Rusya ve Çin’in küresel sahnede daha fazla rol almaya başladığı bir dönemde, G-20 zirvelerinin de önemi artıyor.

Alman polisi Cuma günü başlayacak zirve nedeniyle, Hamburg’da 100 bin protestocu beklendiğini açıkladı. Kentte 30 ayrı gösteri planlandığı ve iki günlük zirvenin şiddet olaylarına sahne olabileceği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG