Erişilebilirlik

Merkel: ‘Çok Çalışın Az Eğlenin’


Merkel: ‘Çok Çalışın Az Eğlenin’
Merkel: ‘Çok Çalışın Az Eğlenin’

Avrupa Birliği’nin ve Euro’nun kritik bir eşikte olduğu şu günlerde Alman Başbakanı Angela Merkel’in yaptığı son açıklama durumu daha da zorlaştıracağa benziyor.

Angela Merkel’in, partisinin küçük bir kasabada düzenlediği toplantıda yaptığı konuşma Berlin’de ve Avrupa Birliği’nin özellikle güneydeki üye ülkelerde siyasi bir depreme neden oldu. Konuşmasında AB ülkeleri arasında maliye, vergi ve emeklilik politikalarının uyumlaştırması gerektiğini, uzmanların tanımlamasıyla mali entegrasyonun kaçınılmaz olduğunu savunan Merkel, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi AB üyesi ülkelerde insanların daha fazla çalışıp daha az eğlenmeleri ve daha geç emekli olmaları çağrısında bulundu. Özellikle Yunanistan’daki krizin ülkenin tatil günü sayısı, emeklilik yaşı ve ücretler gibi konulardaki politikalarının sonucu olduğunu savunan Alman Başbakan’ın ‘Birisi tatil yaparken, diğeri çalışırsa ortak bir para birimine sahip olamayız’ sözleri Berlin’deki gözlemciler tarafından Yunanistan’a Euro Bölgesi’ni terk etmesi yönünde bir çağrı olarak yorumlandı. Yunanistan ve Portekiz’e yönelik kurtarma paketlerinde en fazla sorumluluk altına giren ülkenin Almanya olduğunu anımsatan, ancak söz konusu ülkelerin istikrarlı bir ekonomi için yeterli çaba harcamadığını savunan Merkel’in sert sözleri Atina, Madrid ve Lizbon’da büyük tepkiye neden oldu. Merkel Almanya’da muhalefet tarafından eleştirilirken, kamuoyunun büyük çoğunluğu, borç krizi yaşayan Yunanistan’a ve Portekiz’e milyarlarca Euro’luk kredi verilmesine karşı çıkıyor, yani Merkel’e bu konuda destek veriyor. Uluslararası ilişkiler uzmanı Alparslan Yenal da Merkel’in özellikle Yunanistan konusundaki eleştirisine katıldığını ve ülkenin 327 milyar Euro tutarındaki borcunu kapatabilmek için daha fazla çaba harcaması gerektiğini söylüyor.

Bu arada konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde, Almanya’da nüfusun hızla azalmasına rağmen toplumun yaşlanmasıyla emeklilik ve sağlık giderlerinin arttığına dikkat çekildi ve ülkenin emekilik yaşı bağlamında izlediği politikanın doğru olduğu vurgulandı. Almanya’da resmi emeklilik yaşı bundan kısa bir süre önce 67’ye yükseltildi, hükümet çevreleri bunun kademeli olarak 69’a çıkartılmasını tartışıyor. Avrupa Birliği ortalamasında ise emekliliğe ayrılma yaşı 61,4.


XS
SM
MD
LG