Erişilebilirlik

Merkel-Çipras Zirvesinde Yeni Birşey Yok


Yunanistan Başbakanı Çipras ve Almanya Başbakanı Merkel basın toplantısında
Yunanistan Başbakanı Çipras ve Almanya Başbakanı Merkel basın toplantısında

Almanya Başbakanı Merkel görüşmedeki başlıca gündem maddesinin borç içindeki Atina'nın reform politikaları olduğunu açıklarken Yunanistan başbakanı Çipras ise görüş ayrılıklarına karşın iki ülke arasında diyaloğa alternatif olmadığını vurguladı.

Almanya ile Yunanistan arasında soğuk rüzgarların estiği ve Yunanistan’ın mali sorunlarının giderek kötüleştiği bir dönemde yapıldığı için günlerdir merakla beklenen Angela Merkel-Aleksis Çipras zirvesi Berlin’de gerçekleşti.

Ocak ayındaki Yunanistan seçimlerinin ardından Almanya’yı ilk kez resmi olarak ziyaret eden Çipras’ın, Merkel tarafından Başbakanlık Binası önünde askeri törenle karşılanmasından sonra iki lider 1,5 saat kapalı kapılar ardında bir araya geldiler, sonra ise ortak basın toplantısı düzenlediler. Başbakan Merkel başlıca gündem maddelerinin borç içindeki ülkenin reform politikaları olduğunu açıkladı. Merkel, Yunan hükümetinin reform programıyla ilgili Troyka’nın öne sürdüğü şartları yerine getirmesi gerektiği yönündeki görüşlerini yineleyerek, Almanya’nın ‘Euro Bölgesi’ndeki 19 ülkeden sadece biri olduğunu’ ve Yunanistan’ın hangi reformları yapması gerektiği konusunu dikte etme gibi bir konumu bulunmadığını söyledi.

Merkel, bunu Avrupa’daki ilgili kurumların denetlemesi gerektiğini ifade etti ve ’sonuçta önemli olan ekonomik verilerin iyileşmesi’ şeklinde konuştu. Alman başbakanı, özellikle gençleri kitlesel olarak etkileyen işsizlikle mücadele için bütçede dengenin ve ekonomik büyümenin gerektiğini söyleyerek, ‘Biz güçlü bir Yunanistan arzuluyoruz’ şeklinde konuştu.

Yüzlerce gazeteci ve fotorafçının izlediği basın toplantısında Çipras ise, Almanya-Yunanistan ilişkilerine son dönemde damgasını vuran görüş ayrılıklarına karşın iki ülke arasında diyaloğa alternatif olmadığını vurguladı. Ülkesinin beş yıldır kurtarma paketleri ile ayakta kaldığını ve mali uyum politikalarının sonucunda Yunan toplumunda ‘inanılmaz büyüklükte sosyal dengesizlikler’ oluştuğunu söyleyen Çipras, iki ülke arasındaki gerilimin aşağıya çekilebilmesi için karşılıklı olarak klişelerden vazgeçilmesini talep etti.

‘Biz Yunanlılar miskin bir halk değiliz, Almanlar da Yunanistan’daki problemlerin sorumlusu değil’ şeklinde konuşan Çipras, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin neden olduğu katliam ve zararlara karşılık Atina’nın Berlin'den tazminat talebini tekrarladı. ‘Geçmişin gölgelerinden sıyrılmak mali değil, ahlaki bir zorunluluk’ diyen Yunanistan Başbakanı Çipras, Almanların ve Yunanlıların faşizmi yenmek için büyük kayıplar verdiklerini hatırlattı.

Bu arada Merkel-Çipras görüşmesi öncesinde Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Yunan meslektaşı Nikos Kotzias ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrasında, Kotzias, Yunanistan'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin neden olduğu zararlara karşılık Almanya'dan tazminat talebi konusunda, iki ülkeden bilim adamlarından oluşturulan bir grup oluşturulması gerektiğini belirterek ‚Biz ortak bir çözüm bulmak zorundayız’ açıklamasını yaptı.

Kotzias’ın Yunanistan’daki krizin kötüleşmesi durumunda ülkedeki çok sayıda mültecinin Avrupa'ya gelme ihtimalini hatırlatması ise Berlin’de, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un bundan iki hafta önce Euro'dan çıkartılmaları halinde ‘hiçbir sözleşme ya da anlaşmanın geçerli kalmayacağını’ belirterek, on binlerce mülteciye seyahat belgesi vererek Almanya’ya göndereceklerini söylemesinin devamı olarak yorumlandı.

Öte yandan Bild gazetesi, Çipras ziyareti öncesinde bazı Alman şirketlerinin, Yunanistan'la silah ticareti yapabilmek amacıyla geçmiş dönemde Yunan politikacılara rüşvet verdiği iddialarını gündeme taşıdı. Yunan Savunma Bakanlığı'nın belgelerini kaynak gösteren gazete, Alman-Fransız şirketler Grubu Eurocopter’in 20 adet helikopterinin satışında 41 milyon Euro, STN, Rheinmetall ve Atlas adlı Alman şirketlerinin de denizaltıların satışını sağlamak için 62 milyon Euro rüşvet verdiklerini bildirdi. Habere göre, Çipras hükümeti söz konusu şirketlerden 100 milyon Euro dolayında tazminat talebinde bulunmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Biden’dan Netanyahu’ya Refah uyarısı – 6 Mayıs 2024
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG