Erişilebilirlik

Merkel Çin’den Euro Bölgesine Destek İstedi


Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çin Başkan Yardımcısı Xi Jinping
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çin Başkan Yardımcısı Xi Jinping
Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki günlük Çin ziyareti çerçevesinde Pekin’de temaslarda bulunuyor. Başbakana yedi bakan ve kalabalık bir ticaret heyeti eşlik ediyor. Çin-Almanya hükümetler arası ikinci tur görüşmelerine paralel iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve ekonomik kriz içinde olan Euro Bölgesi'ne mali destek konularını gündemine alan Merkel, Çin lideri Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao ile görüştü.


Ziyaret kapsamında Alman ve Çin şirketleri arasında hacmi 6 milyar doları aşan anlaşmalar imzalanırken, Çin’in Almanya’dan 3,5 milyar dolar değerinde 50 Airbus uçak alacağı belirtildi. Airbus uçakları Almanya ve Fransa tarafından ortak üretiliyor. Merkel’in ziyaretine damgasını vuran diğer gelişme Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun Euro bölgesindeki krizin aşılmasına katkıda bulunmak için söz konusu ülkelerinin tahvillerine yatırım yapmaya devam edeceklerini ve AB ile işbirliğini daha da artıracaklarını açıklaması oldu. Çin’in zor durumda bulunan ekonomilere doğrudan para girişi sağlamak yerine tahvilleri tercih ettiği biliniyor.

Öte yandan Merkel, Euro Bölgesi'ndeki krizin aşılacağı konusunda iyimser olduğunu ve Yunanistan’ın Euro’da kalması gerektiğini söylerken, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinin borç krizinin aşılmasına büyük katkı sağlayacağını savundu ve Çin’e bu bağlamda verdiği destenden ötürü müteşekkir olduğunu belirtti. Merkel’in Wen Jiabo ile buluşmasında Alman güneş paneli üreticilerinin Çin damgalı ucuz ürünler yüzünden içine düştüğü krizi de dile getirdiği ve Çinli yetkililerden fiyatlarda damping uygulamasının önüne geçmesini istediği de belirtildi.

Görüşmelerde ayrıca insan hakları konusunun da gündeme geldiği, Merkel’in yabancı gazetecilerin Çin’de çalışma koşullarının kolaylaştırılmasını istediği de haber veriliyor. Öte yandan Merkel’e eşlik eden Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye sorunun çözümüne ilişkin fikir alışverişi yapıldığını, ortak bir tavır konusunun zor gözüktüğünü, ancak Çin’de de Asad rejimine yönelik tepkilerin artığını açıkladı. Çin Rusya ile birlikte Şam yönetimine uzun zamandır destek veriyor.

Almanya Başbakanı Merkel, en son bu yılın Şubat başında Çin'e bir resmi ziyaret düzenlemişti. Merkel, Çin'e resmi ziyaret amacıyla altıncı kez giderken, Çin Başbakanı Wen Jiabao son sekiz yılda altı kere Berlin’i ziyaret etti. Berlin’deki siyasi gözlemciler karşılıklı ziyaretlerin yoğunluğunun Çin-Alman ortaklığına her iki tarafın verdiği önemi gösterdiğini savunuyor.

Dünyanın en büyük ihracatçısı durumunda olan Çin ile ikinci sırada yer alan Almanya birbirlerinin en büyük ticaret ortakları arasında yer alıyor. 2011 verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 130 milyar dolar. Alman delegasyonundan yapılan açıklamalarda son yapılan anlaşmalarla birlikte ticaret hacminin 2015'te 200 milyar Euro’ya yükseleceği belirtildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG