Erişilebilirlik

Merkel Başbakanlığı Bırakmıyor


Sergey Vodopiyanov, người Nga, bên phải, đấu với Robenilson Vieira de Jesus, trong trận đấu quyền anh nam hạng gà 56 kilô.
Sergey Vodopiyanov, người Nga, bên phải, đấu với Robenilson Vieira de Jesus, trong trận đấu quyền anh nam hạng gà 56 kilô.

2005 yılından bu yana Almanya’da başbakanlık görevini yürüten Angela Merkel, 2013’de yapılacak genel seçimlerde Hıristiyan Birlik Partileri’nin başbakan adayı olacağını açıkladı. Federal Meclis’in yaz tatine girdiği ve kendisine yönelik eleştirilerin sürekli artığı bir dönemde Merkel’in yaptığı bu sürpriz açıklama Berlin’deki siyasi gündeme damgasını vururken, başbakanın ana muhalefet partisi SPD’ye yönelik ‘umarım SPD bana karşı bir aday çıkarabilir’ şeklindeki alaycı olarak yorumlanan sözleri de yankı buldu. Siyasi gözlemciler, uluslararası politikadaki başarıları nedeniyle yurtdışından sürekli övgüler alan, ancak ülke içinde çok sıkıntılı ve zor bir dönem geçiren Merkel’in bu beklenmeyen hamle ile kendi adaylığının Birlik Partileri içinde tartışılmasını engellemeyi hedeflediğini savunuyorlar. Birlik Partileri Almanya’da son aylarda yapılan eyalet seçimlerinde kısmen büyük oy kaybına uğrarken, Yunanistan’a yardım ve vergi indirimi konularında da koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti FDP ile sürekli anlaşmazlıklar yaşıyor. Berlin’deki uzmanlar Merkel’in açıklaması öncesinde koalisyonun 2013’e kadar dayanma ihtimalini çok az olarak nitelerken, Eylül ayında Federal Parlamento’da Yunanistan’a yardım konusunda yapılacak oylamayı kırılma noktası olarak tanımlıyor. FDP’li çok sayıda milletvekilinin Yunanistan’a yardım programını onaylamadıkları ve karşı oy kullanacaklarını açıklamaları sonrasında Birlik Partileri ve Hür Demokrat Parti FDP arasındaki anlaşmazlıklar son günlerde krize dönüştü. Merkel’in borç krizindeki Yunanistan'a yardım için kamuoyunun desteğini bulamadığı ve halkın yüzde 70’e varan bir oranının Alman başbakanına bu bağlamdaki tutumundan ötürü kötü not verdiği biliniyor. Merkel’in yine aday olmasını sokaktaki vatandaş da Yunanistan yardımı konusu ile ilişkilendiriyor.

Öte yandan anamuhalefet SPD’nin 2013 yılında yapılacak genel seçimlerde bir dönem Federal Ekonomi Bakanlığı da yapan Peer Steinbrück’ü başbakan adayı göstermesi bekleniyor. Son yapılan anketlere göre halkın yüzde 42’si Angela Merkel’i başbakan olarak görmek isterken, Steinbrück’ün başbakan olmasını isteyenlerin oranı daha şimdiden yüzde 39. Buna paralel Hıristiyan Birlik Partileri’nin oy oranı, bir önceki aya kıyasla bir puan daha azalarak yüzde 32 olarak saptandı. Anketlerde SPD’nin oy oranı yüzde 26 olarak tespit edilirken, Yeşiller Partisi’nin de yüzde 23'e düştüğü bildirildi. Siyasi gözlemciler 2013 seçimleri sonrasında SPD-Yeşiller koalisyonu olabileceğini, ancak Merkel’in de Yeşiller’le ortaklığa sıcak baktığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG