Erişilebilirlik

Almanya Başbakanı Merkel: "Çok Kültürlülük Politikamız Fiyasko"


Almanya Başbakanı Merkel: "Çok Kültürlülük Politikamız Fiyasko"
Almanya Başbakanı Merkel: "Çok Kültürlülük Politikamız Fiyasko"

Uyum tartışmalarının Türkler'e yakın olarak bilinen Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un bu hafta Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret sırasında daha da sertleşmesi bekleniyor

Almanya'da Türk ve Müslüman göçmenlere yönelik tartışmalar her geçen gün daha da alevleniyor. Son olarak Başbakan Angela Merkel, Almanya’yı "çok kültürlü bir toplum" olarak yapılandırma siyasetinin fiyaskoyla sonuçlandığını öne sürdü.



Almanya'da son haftalarda gündemi belirleyen uyum tartışmaları biteceğe benzemiyor, aksıne bu konudaki söylemler giderek sertleşiyor. Geçen hafta önce Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer’in, Türkiye ve Müslüman ülkelerden Almanya’ya göçün tamamen durdurulmasını istemesinin ardından Başbakan Angela Merkel’in çok kültürlü toplum anlayışının tamamen iflas ettiğini açıklaması konuya yeni bir boyut kazandırdı.

Hükümet ortaklarından Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU Genel Başkanı da olan Horst Seehofer, Türkiye ve Arap ülkelerinden gelen göçmenlerin genel olarak Almanya’ya uyum sağlamakta zorlandığını, bu yüzden ‘başka kültürler’ olarak tanımladığı bu ülkelerden daha fazla göçün engellenmesi gerektiğini, burada yaşayanların da Almanca öğrenmesi ve Almanya’nın temel değerlerini kabul etmesinden başka alternatif olmadığını söyledi. CSU lideri, uyumdan kaçınan göçmenlere ağır yaptırımlar uygulanmasını da istedi.

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrıyla bilinen Seehofer’in bu sözlerinin hemen ardından Başbakan Merkel de Almanya’nın 40 yıldır kültürlerin yan yana yaşamasını amaçladığını, ancak çok kültürlülüğün başarısızlıkla sonuçlandığını tespit etme zamanının geldiğini söyledi. Almanya’da yaşayan göçmenlere geçmişte fazla hoşgörü gösterildiğini ve çok kültürlülüğün bu nedenle fiyaskoyla sonuçlandığını savunan Merkel, Alman yasalarına uymayan ve Almanca öğrenmeyen göçmenlerin ülke için sorun oluşturduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini de bildirdi.

Sol Parti Federal Parlamento milletvekili Sevim Dağdelen, yapılan uyum tartışmalarında başta Türkler olmak üzere göçmenlerin suçlanmasını Federal Hükümet’in bu konuda yaptığı hataları örtme stratejisi olarak tanımlıyor.

Öte yandan uyum tartışmalarının Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un bu hafta Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret sırasında daha da sertleşmesi bekleniyor. Müslümanları kucaklayan açıklamalarıyla Türkler arasında takdir edilen Cumhurbaşkanı Wulff, Aşağı Saksonya Eyaleti'nde başbakan olduğu dönemde ilk göçmen kökenli bakan Aygül Özkan'ı göreve getirerek Almanya'da bir ilke imza atmıştı. Wulff, son günlerde muhafazakar çevrelerin hedefi haline geldi. Nitekim ülkenin en çok satan ikinci haber dergisi Focus bugünkü kapağında Wulff’u siyah bıyıklı ve fesli bir fotomontajla göstererek, ‘Wulff’un kültür savaşı’ başlığını kullandı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG