Erişilebilirlik

Mentollü Sigara Yasağına Onay


Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı olan Adalet Divanı, aldığı yeni kararlarla tütün sektörüne büyük bir darbe indirdi. Mahkeme, sigara paketleri ile ilgili yeni uygulamalarla, mentollü sigaralara konulan yasakları onayladı. Karar sonrasında ayrıca gittikçe büyüyen elektronik sigara pazarı için de yeni düzenlemeler uygulamaya geçirilecek.

Tütün şirketleri, 2014 yılında yeni kurallar içeren, AB yönetmeliğini çok katı olduğu gerekçesiyle protesto etmişti. Ancak Avrupa Adalet Divanı, bu yönetmeliği onayladı. Adalet Divanı, kararın kamu sağlığını korumak ve sigara ile mücadele çabaları ile aynı çizgide olduğunu belirtti.

Adalet Divanı aynı zamanda, mentollü ve diğer aromalı sigaraların, sigara içmeyi özendirdiği gerekçesiyle, yasaklanmasının doğru bir adım olduğunu belirtti. Yönetmelik ayrıca, sigara paketlerinin tüm markalar için standart hale getirilmesini ve de paketlerin sade bir tasarım içermesi, yüzde 65’inde de sağlık uyarıları olması gerektiğini belirtiyor.

Yeni kurallara göre, e-sigaralarda da uyarı bulunması zorunlu hale getirildi. E-sigaraların nikotin oranları 20 gram ile sınırlandırıldı ve markalarının reklam ve sponsorluk olanaklarına da kısıtlamalar kondu.

Adalet Divanı’nın bu kararı, Fransa Sağlık Bakanı Marisol Touraine tarafından olumlu karşılandı. Fransa’da, sade paket tasarımı uygulaması 20 Mayıs itibariyle Fransa’da yürürlüğe girecek.

Avrupa Komisyonu geçmişte, tütün ürünleri lobileri ile olan ilişkilerini şeffaf bir şekilde açıklayamadığı için eleştirilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG