Erişilebilirlik

Menbiç Operasyonunda Sivillere Uyarı


Amerika destekli Suriyeli milisler IŞİD’i Menbiç’ten ve çevresindeki bölgelerden çıkartacaklarını belirtti, sivillere militanların bulunduğu bölgelerden uzak durmaları çağrısı yaptı.

Kürt YPG’yi de içeren Suriye Demokratik Güçleri ittifakı Türkiye sınırı yakınında IŞİD’in elinde bulundurduğu topraklara yaklaştı. Suriye Demokratik Güçleri’nin saldırısına Amerika liderliğindeki koalisyonun hava operasyonları ve alandaki Amerika özel birlikleri destek veriyor.

Suriye Demokratik Güçleri adına yapılan açıklamada, bu savaşın Menbiç ve çevre bölgesinin özgürleştirilene kadar süreceği kaydedildi.

Açıklamayı okuyan Menbiç Askeri Konseyi komutanı Adnan Ebu Amjad, “Halka Menbiç’te IŞİD teröristlerinin bulunduğu merkezlerden uzak durmaları çağrısı yapıyoruz, çünkü askeri hedefimiz olacaklar, kendi güvenlikleri için önlemlerini alma çağrısı yapıyoruz” dedi.

Ebu Amjad ayrıca Menbiç’teki halka güçlerine yardımcı olması çağrısı da yaptı. Amjad, Menbiç askeri konseyi’nin Arap, Kürt, Türkmen, Çerkezler olmak üzere bölgedeki bütün etnik grupları içerdiğini söyledi. Açıklamada ayrıca Menbiç’in kurtarılmasının ardından kontrolün sivil bir konseye devredileceği vurgulandı.

Açıklamada, “cesur Menbiç halkı güçlerimiz size IŞİD teröristlerinden kurtarmaya geliyor” dendi.

Büyük saldırı

Amerika desteğindeki binlerce savaşçı Suriye savaşında yeni bir cephe açtı. Amaç, IŞİD’i lojistik üs olarak kullandığı Suriye’nin kuzeyinden çıkarmak.

Salı günü başlayan operasyonun amacı IŞİD’in Türkiye sınırına ulaşmasının önünü kesmek.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, Beyrut’ta yaptığı açıklamada Suriyeli milislerin Menbiç’e birkaç gün içinde ulaşacaklarını söyledi.

Kürt kaynak Menbiç için savaşın nasıl seyredeceğini söylemenin erken olduğunu ama Fırat Nehri’nin batısındaki IŞİD mevzilerinin operasyonun başlamasıyla birlikte çöktüğünü söyledi.

Menbiç’i yönetecek sivil konsey Mayıs ayında Sarrin kasabasında belirlenmişti. Bunu konseyin başkanı Şeyh Faruk el Maşi açıkladı. Sarrin YPG tarafından geçen yıl IŞİD’den alınmıştı.

Reuters’a Suriye’den konuşan Maşi, IŞİD’in kentte tutuklamalara başladığını ve iletişimi kesmeye çalıştığını söyledi.

Maşi, tutuklamaların sadece Menbiç’te değil, çevre bölgelerde de olduğunu kaydetti. Suriye Demokratik Güçleri genel komuta danışmanı Naser Haj Mansur, Reuters’a yaptığı açıklamada IŞİD’in hala savaştığına dikkat çekti. Mansur, “genel olarak ilerleyiş iyi ama IŞİD’in hala savaşma kabiliyeti olduğu unutulamamalı” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri, geçen hafta Rakka yakınlarında iki saldırı daha başlattı. IŞİD’in başkenti olarak nitelenen Rakka şu andaki operasyonların hedefi değil. Hedeflerden biri Tabqa. Mansur, Tabqa’yı oldukça önemli olarak nitelendiriyor. Çünkü Tabqa’nın IŞİD’in önemli silah deposu olduğunu belirtiyor.

Menbiç Operasyonu
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG