Erişilebilirlik

Meme Kanseri Tedavisinde Genetik Bilgilerin Önemi Büyük


Meme Kanseri Tedavisinde Genetik Bilgilerin Önemi Büyük
Meme Kanseri Tedavisinde Genetik Bilgilerin Önemi Büyük

Yeni bir araştırmaya göre meme kanseri hastasının genetik bilgileri doktorların kemoterapi tedavisinin hasta üzerinde etkili olup olmayacağını tespit etmesinde yarar sağlıyor. Meme kanserinden her yıl milyonlarca kadın hayatını kaybediyor.

Meme kanseriyle mücadelede etkili tedavi ve önleyici ameliyat arasında seçim yapmak önemli bir karar. Yeni bir araştırmaya göre kanser hastasının genetik bilgileri kemoterapi tedavisinin en iyi yol olup olmadığına ışık tutuyor. Genetik bilgi şu anda da hastalığın önceden tahmin edilmesi ve önlenmesinde önemli rol oynuyor.

Sandra Cohen meme kanserine yakalanma endişesiyle yaşamış çünkü annesini ve anneannesini bu hastalık yüzünden kaybetmiş. Ancak genetik testler sayesinde Cohen ve doktoru önleyici bir ameliyat yapılması kararı verebilmiş. Cohen şimdi kendini çok daha iyi hissettiğini ve genetik testi ailesinde kanser geçmişi olan herkese tavsiye ettiğini söylüyor: "Gidip biraz araştırma yapın, genetik danışmanla, aynı durumda olan başka kadınlarla konuşun. Bu size birşeyler yapmanız konusunda cesaret verecektir."

Özel bir araştırma şirketi olan Nuvera Biosciences'da bilimadamları yeni geliştirilen bir testin standart kemoterapinin hastanın yaşam şansını arttırıp arttırmayacağını gösterebildiğini söylüyor. Eğer kemoterapi işe yaramayacaksa hasta hemen başka alternatiflere yönlendirilebiliyor.

Araştırma, meme kanseri tedavisinin sonuçlarını ve kanserli kadınların hastalıktan kurtulma oranlarını inceliyor. 310 hastadan alınan tümör örneklerinin veri olarak kullanıldığı araştırmada hastalar iki ayrı kemoterapi ilacı ile tedavi edilmiş.

Araştırmacılar hastanın genetik bilgisinin, tümörün kemoterapiye yanıt verip vermediği ve hangi tümörün kemoya dayanıklı olduğu konusunda güvenilir kaynak oluşturduğunu söylüyor.

Doktor Charis Eng kanser araştırmacısı: "Tahmin edebilmek her zaman iyi bir şey. Çünkü doğru tahminde bulunursanız hastalık önlenebilir. Diyelim ki bir kristal küre size hastanın kemoterapiye iyi yanıt vermeyeceğini söylüyor. Bu doktorları çok daha hazırlıklı kılar, daha agresif bir tedavi yöntemi seçme fırsatı verir."

Araştırmacılar bu tür testlerin hastanın, vücudunun kabul etmeyeceği ilaç tedavisine başlamasını önleyebileceğini ve bu sayede daha kişisel tedavi yöntemleri uygulanabileceğini söylüyor.

Uzmanlar genetik testin sağlık masraflarını da azalttığını ve doktorların kötü huylu tümörlere zamanında müdahale edebilmesine imkan verdiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, son bulguların meme kanseriyle mücadeleye büyük katkıda bulunacağını vurguluyor.


XS
SM
MD
LG