Erişilebilirlik

Meksika'da Uyuşturucu Çetelerinin Yeni Vahşeti


Meksika'da Uyuşturucu Çetelerinin Yeni Vahşeti
Meksika'da Uyuşturucu Çetelerinin Yeni Vahşeti

Meksika Adalet Bakanı Marisela Morales, kuzeydoğuda, Amerika sınırına yakın bir bölgede açılan bir toplu mezarda 183 ceset çıkarıldığını açıkladı.

Morales, olayla ilgili olarak 17’si polis 74 kişinin de tutuklandığını belirtti. Cesetler Tamaulipas eyaletindeki San Fernando kenti yakınlarında bulundu. Aynı eyalette geçen Ağustos ayında vurularak öldürülmüş 72 Orta Amerikalı göçmenin cesetleri bulunmuştu.

Olaydan Los Zetas adlı uyuşturucu şebekesi sorumlu tutuluyor. Asker kaçağı özel birlikler, yolsuzluğa bulaşmış polisler ve hatta Guatemala ordusunun eski üyelerinden oluşan Los Zetas, ilk olarak Amerika sınırındaki Juarez kentinde, adını Meksika Körfezi’nden alan Golfo uyuşturucu şebekesine katıldı. Daha sonra birbirinden kopan iki örgüt, bölgede uyuşturucu ticaretinden pay almak üzere güç mücadelesi veren kanlı bıçaklı rakipler haline geldi.

Tamaulipas’taki toplu mezarda ceset arama çalışmaları devam ederken yetkililer kuzeydeki Durango eyaletinde de bir toplu mezarda ceset arıyor. Şu ana kadar o mezardan da 75 ceset çıkarıldı.

Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, 2006 yılında göreve geldiğinde uyuşturucu çetelerine savaş açtı. Ancak o beş yıl içinde uyuşturucu ticaretine bağlı şiddet olaylarından 35 bin kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG