Erişilebilirlik

Meksika Uyuşturucu Çetelerinin Tehdidi Altında


Cumhurbaşakanı Felipe Calderon
Cumhurbaşakanı Felipe Calderon

Meksika uyuşturucu çetelerinin yol açtığı şiddete esir oldu. Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un çetelere savaş ilan ettiği 2006 yılı Aralık ayından bu yana şiddet olaylarında 30 bin kişi öldü. Kamuoyu araştırmaları halkın Calderon’a destek verdiğini gösteriyor ama halk savaşı çetelerin kazandığına inanıyor.


Başkent Mexico City’de suç büyük sorun ama başkentte yaşayanlar ülkenin kuzey sınırında yaşananlardan çok uzakta. Ülkenin orta kesimlerinde şiddet yok ama kuzeyde ölü sayısı her geçen gün artıyor. Ülkenin bazı kesimlerinde cinayetler, silahlı saldırılar artık hayatın bir parçası haline geldi. Güvenlik uzmanı Ana Maria Salazar bütün ülkenin risk altında olduğunu söylüyor:

"Herkes Meksika savaşta dediğim zaman abarttığımı sanıyor. Ama ülkenin bazı yerleri gerçekten savaş alanı gibi."

Bazıları Cumhurbaşkanı Calderon’un uyuşturucu kaçakçılarına karşı mücadelesinin şiddeti arttırdığına inanıyor. Salazar ise Calderon’u haklı buluyor ve şunları söylüyor: "Bu çetelerin ne kadar tehlikeli, donanımlı ve organize olduğunu düşünürseniz Meksika hükümetinin başka seçeneği olmadığını anlarsınız."

Cumhurbaşkanının stratejisinin sonuç verdiği sınır kenti Tijuana, San Diego’ya komşu. Kentte polisin müdahalesi sonucu şiddet azaldı.

Tijuana’da yaşayan Gerardo Mora hükümet ve polis arasındaki işbirliğinin sonuç verdiği görüşünde: "Belediyeye bağlı polisin, eyalet polisi ve federal yetkililerle işbirliği yapması olumlu sonuç verdi."

Ancak Mora vatandaşların da üzerlerine düşeni yapması ve şüpheli olayları polise bildirmesi gerektiğini söylüyor: "Polise gitmezseniz onlar da size yardım edemez. Tijuana’da halk polise gitmeye başladı. "

Rüşvetin yaygın olması birçok Meksikalı’nın polise güvenini sarsıyor. Ülkede rüşvetin önüne geçme ve şiddeti azaltma çabaları çok yavaş ilerliyor. Ana Maria Salazar halktan sabırlı olmasını istiyor ve şöyle konuşuyor: "Reformların işlemeye başlaması ve şiddetin azalması yıllar sürecek."

Calderon’un görev süresinin dolmasına iki yıldan az kaldı. Ana Maria Salazar Calderon’un başarısının biraz da Amerika’dan alacağı desteğe bağlı olduğunu söylüyor: "Amerika’nın Meksika hükümetine yardım için ne yapacağı önemli. Şiddet olaylarının Amerika sınırlarından içeri taşmaması o kadar da garanti değil. Herkesin bunu anlaması gerekir."

Ancak Meksika bağımsız bir devlet ve Amerika’nın Meksika’ya malzeme ve eğitim dışında yardım etme imkanları sınırlı.

XS
SM
MD
LG