Erişilebilirlik

Meksika sınırından ABD’ye giren Türk anlattı: “30 kişiden 20’si Türkiye’dendi” 


Bülent Rauf Altunay, Şubat ayında Meksika’nın California sınırındaki Tijuana kentinden geçerek Amerika’ya geldi.
Bülent Rauf Altunay, Şubat ayında Meksika’nın California sınırındaki Tijuana kentinden geçerek Amerika’ya geldi.

ABD'nin güneydeki tek kara sınırı Meksika’dan tehlikeli bir yolculuğu göze alarak yasadışı olarak sınırı geçenlerin sayısı iki yıldır rekor kırıyor. İki yılda sınırı geçen iki milyondan fazla kayıtdışı göçmenin arasında Türkler de var. VOA Türkçe, Şubat ayında Meksika’nın California sınırındaki Tijuana kentinden geçerek ABD'ye gelen Bülent Rauf Altunay ile konuştu.

Aslında vize ile gelmek istediğini ancak reddedildiği için bu yasadışı yola başvurduğunu söyleyen 28 yaşındaki Altunay, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Bir süre film ve medya sektöründe çalıştığını anlatan Altunay, siyasal tercihlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldığını savunuyor.

Meksika sınırından ABD’ye giren Türk anlattı: “30 kişiden 20’si Türkiye’dendi” 
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:07 0:00

Sınırı geçtikten sonra nasıl bir süreç işledi?

Kimliğini paylaşmadığı kişilerden Meksika’dan ABD'ye geçmek için para karşılığında yardım aldığını belirten Altunay, sınıra geldiğinde ise etrafındaki kişilerin çoğunun daha önce tanımadığı Türkler olduğunu söyledi.

Altunay, Tijuana kenti sınırından geçtiğinde ABD polisinin o sırada işlem yapılan 30 sığınmacının yaklaşık 20’sinin Türkiye’den geldiğini duyduğunda yaşadığı şaşkınlığı da paylaştı.

ABD sınırını yasadışı yollarla geçenlere bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve yardım gönüllüleri yerleşme sürecinde yardımcı oluyor.

Altunay da bu yardımları iki gün aldıktan sonra, ABD’de tanıdığı ve sınırdan geçtikten sonra kendisine sponsor olarak gösterdiği kişinin mektubuyla serbest kalarak başkent Washington bölgesine gelmiş.

Bir süre Türk restoranında çalıştıktan sonra, motosiklet alarak daha iyi kazancı olduğunu duyduğu yemek dağıtımı işini yapmaya başlamış.

Haftada yaklaşık 2 bin dolar kazandığını, bunun yüzde 10’unu vergi olarak ödediğini anlatan Bülent Rauf Altunay, gelirinin düzensiz olduğunu, ayda 8 bin dolar kazanmadığını ifade etti.

Şu anda iltica başvurusu yaparak geçici sığınmacı statüsünde olduğunu belirten Altunay, Amerikan ehliyetini aldıktan sonra ağır vasıta ehliyeti de alıp yıllık ortalama kazancının 130 ile 140 bin dolar civarında olduğunu duyduğu TIR şoförlüğü işine başvurmayı planlıyor.

Peki Bülent Rauf Altunay, risk alarak yasadışı yollardan girdiği ABD'de geride bıraktığı 9 ayda aradığını buldu mu?

Altunay, kendisi ile aynı yöntemlerle bu ülkeye gelenlerin sosyal medya paylaşımlarında kazançlarını abartarak yanlış bir tablo çizdiğini savundu. Burada yaşayan Türkler’in de, yasadışı yolla gelenlerden rahatsız olduğunu iddia eden Altunay, ABD'nin büyük bir ülke olduğunu, kaynakların herkese yeteceğine inanıyor.

Meksika sınırından ABD’ye giren Türklerin sayısında artış

Meksika’dan ABD’ye sığınmacı olarak geçenler yasalar gereğince gözaltına alınmalarının ardından sınır eyaletlerindeki tutukevlerine yerleştiriliyor.

Sığınmacıların çok büyük bir çoğunluğu ABD’ye iltica talebinde bulunuyor. İltica talep eden kişi herhangi bir Amerikan vatandaşının sponsor olması durumunda, bir hafta ile bir buçuk ay gibi bir süre içinde serbest bırakılıyor.

Meksika sınırından ABD’ye geçen Türkler son aşamada mahkemeye çıkarak çoğunlukla siyasi nedenler, LBGTi yönelimler ya da dini tercihleri yüzünden Türkiye’de ayrımcılık gördükleri için iltica talebinde bulunuyor.

ABD'de son olarak Şubat ayında paylaşılan resmi verilere göre, Türkiye’den Meksika’ya gelerek ABD’ye kaçan Türkler'in sayısı 31 bin 485 kişiye yükseldi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin son verilerine göre, 2020 yılında 1944, 2021 yılında 4 bin 989, 2022 yılında da 24 bin 362 Türk Meksika sınırından ABD’ye sığınmacı olarak geldi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG