Erişilebilirlik

Meksika Sınırına Duvar Mülk ve Arazi Sahiplerini Kaygılandırıyor


Meksika Sınırına Duvar Mülk ve Arazi Sahiplerini Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Başkan Donald Trump, her ne kadar son hükümet harcamaları içinde yer bulamasa da, kaçak göçü engellemek amacıyla Meksika sınırına duvar örülmesi için ödenek bulma arayışını sürdürüyor. Bu amaçla Amerika İç Güvenlik Bakanlığı Teksas-Meksika sınırındaki Rio Grande Vadisi gibi öncelikli yerler belirledi.

Federal hükümet böyle bir durumda ulusal güvenliği gerekçe göstererek, bu bölgede bulunan özel mülk ve arazileri istimlak etme hakkına sahip. Ancak bölgedeki özel mülk ve arazi sahipleri de buna karşı hukuki mücadele vermeye hazır.

Pamela Taylor, 1948 yılından bu yana Güney Teksas’ta, Meksika sınırında küçük bir arazi üzerindeki evinde yaşıyor. Buradan vazgeçmeye niyeti yok ancak Başkan Donald Trump buraya duvar örerse evini boşaltmak zorunda kalabilir.

Taylor şu anda mülkünü çevreleyen ve 2006 yılında Başkan Bush’un girişimiyle yapılan kısmi bariyerden duyduğu memnuniyetsizliği saklamıyor. Buranın göçmenlerin başlıca geçiş noktalarından biri olduğunu söylüyor.

İşte bu yüzden Trump yönetimi Büyük Rio Vadisi’ni kontrol altına almak istiyor. Duvar buraya inşa edilirse federal hükümet Taylor’a istimlak parası ödeyecek.

Eyalet genelinde bazı kuruluşlar hükümetin teklifini reddetme hakkı olan mülk sahiplerine ücretsiz yasal danışmanlık hizmeti sağlıyor. Teksas Sivil Haklar Girişimi’ne göre Güney Teksas’ta 2008 yılında Başkan Bush’un çiti dolayısıyla 330 istimlak kararı onaylanırken kalan 90’ı ise hala karar aşamasında.

Vadi genelinde arazilerini kaybetme korkusu yaşayan bölge halkı refah seviyelerini bir daha tutturamayacaklarını da düşünüyor.

Doğduğu ve büyüdüğü bu evi başka hiçbir şeye değişmeyeceğini söyleyen Villarreal, diğer Güney Teksaslılar gibi eline istimlak belgesi verilmesi halinde mücadeleyi bırakmamaya kararlı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG