Erişilebilirlik

Meksika Polisinden ‘Göçmen Konvoyu’ Operasyonu


Meksika polisi ve göçmenlik dairesi çalışanları, Orta Amerikalı yüzlerce mülteciyi gözaltına aldı. Bu adım, geçen yıldan bu yana Meksika’yı katederek Amerika sınırına ulaşmaya çalışanlara yönelik en geniş kapsamlı operasyon oldu.

Polis, Chiapas eyaletinden Amerika sınırına ulaşmayı hedefleyen 3 bin kişiden oluşan bir konvoyu hedef aldı.

Pijijiapan kentinde polis kamyon ve minibüsleri aradı; kadın, erkek, çocukları zorla otobüslere bindirdi.

Bu kişilerin sınır dışı işlemleri için göçmenlik merkezine götürüldüğü tahmin ediliyor. Associated Press’e göre de 500 kadar göçmen söz konusu merkeze götürüldü.

Yol kenarındaki operasyon sırasında bazı kadın ve çocukların ağladığı ve çığlık attığı görüldü.

Meksika geçen yıl ilk gelen göçmen konvoylarını memnunlukla karşılamış ancak bu sayının sürekli artmasının ardından bu memnuniyet yerini hoşnutsuzluğa bırakmaya başlamıştı.

Geçen Cuma günü yerel medya, Mapastepec kenti yakınlarında bir dizi göçmenin yakalandığına yönelik haberlere yer vermişti. Mapastepec’te binlerce kişi göçmenlik statülerinin kabul görmesini bekliyor.

Yakalamalar Amerika’nın bu konuda Meksika üzerindeki baskısını arttırdığı bir döneme denk geldi. Trump önceden sınırı kapatmakla tehdit etmiş, yakalama haberleri üzerineyse Meksika’yı tebrik etmişti.

Meksika Amerika’ya iltica etmek isteyenlerden bazılarının başvuru süreçleri sonuçlanıncaya kadar Meksika’da kalmalarına izin veriyor.

Yetkililer 5 bin 336 göçmenin Chiapas’ta barınaklarda kaldığını ve 1500’den fazlasının “sınır dışı edilmeyi beklediğini” kaydediyor.

İnsan Hakları Komisyonu, 7 bin 500’den fazla göçmenin barınaklarda ya da güney eyaletindeki yolda tutulduğunu belirtiyor. Komisyon göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanması çağrısı yapıyor.

Son haftalarda Meksika’nın güneyine ulaşan grupların Honduras’tan geldikleri belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG