Erişilebilirlik

Meksika Körfezi'nde Yaşayan Birçok Hayvan Nesli Tükenme Riski Altında


Kurtarma ekipleri, binlerce kuş, kaplumbağa ve yunus balığını Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısından kurtarmayı başardı. Ancak uzmanlar, birçok hayvanın öldüğü çevre felaketinin hayatta kalan hayvanlar üzerinde de uzun vadeli etkileri olmasından kaygı duyuyor.

Oceana adlı hayvanları koruma örgütüne göre 20 Nisan’dan beri 300 kaplumbağa ölü ya da yaralı bulundu.

New Orleans’taki Audubon Akvaryumu’ndan John Hewitt, bu örgütün sadece 16 kaplumbağayı kurtarıp temizleyebildiğini söylüyor. Hewitt, ”Deniz kaplumbağaları için hayat zaten zor. Şimdi daha da zorlaşıyor.” diyor.

Meksika Körfezi’nde beş kaplumbağa türü yaşıyor. Bunlardan üçü neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya.

Ölenler arasında şişe burunlu yunuslar da var. Akvaryumda 10 yunus tedavi eden Hewitt, Florida’nın Meksika Körfezi kıyısında yaşayan deniz ayılarının durumundan da kaygı duyuyor.

Çok sayıda kuş da hızla ölüyor. Körfezdeki birkaç ada 3 bin 400 kuşun doğal yaşam alanı. Fort Wayne Hayvanat Bahçesi’nden veteriner Joe Smith’e göre, durum daha da kötüleşebilir: ”Louisiana kıyılarındaki sulak alanlar bir milyon 800 bin göçmen su kuşunun doğal yaşam alanı.”

Göçmen kuşların ilkbahar ve sonbaharda bu adalarda mola verdiğini söyleyen Smith, ekiplerin binden fazla kuşu kurtardığını söylüyor. Bir kuşun temizlenmesi bir saat sürdüyor. Kuşların yarısıysa ölmüş. Smith, ”Nesli tükenme tehlikesi altındakiler listesinden adı yeni kaldırılan kahverengi pelikanların yarısı, Körfez kıyısındaki Berry Adası’nda yuva yapıyor.” diyor.

Smith, Washington’da gazetecilere çok sayıda hayvanın iyileşemeyeceğini söyledi: ”Petrole maruz kalmanın uzun vadeli sonuçlarından biri bağışıklık sisteminin zarar görmesi. Kuşlar enfeksiyon ve hastalıklara açık hale geliyor. Petrole bulanan hayvanların üreme sistemlerinin nasıl etkileneceğiyse bilinmiyor.”

Louisiana’da yüzlerce hayvana, beslenme kaynaklarına ve balıkları besleyen küçük organizmalara ev sahipliği yapan bataklıklar da tehdit altında. Amerika Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’nden Pual Boyle, ”Özellikle güneyde çok yaygın olan bataklık alanlar son derece verimli bölgeler. Çok sayıda organizma, yaşamının larva halindeki bölümünü bataklıklarda geçirir. Petrol sızıntısı bataklıklardaki yaban hayatı mahvetti. Bu olayın etkileri çok uzun süre hissedilecek.” diyor.

Her gün binlerce varil ham petrolün denize karışmaya devam ettiği Meksika Körfezi’nin derinliklerindeki mercan kayalıkları sessizlik içinde. 4 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilen kayalıkların Amerika’nın en korkunç çevre fekaletinden nasıl etkileneceği henüz bilinmiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG