Erişilebilirlik

Meksika Hükümeti ABD Sınırındaki Eyaletlerde Vergileri Düşürüyor


Meksika’nın yeni solcu lideri, ülkenin kuzey eyaletlerunde vergide indirim yapılmasını öngören kararnameye imza attı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, kararnamenin uygulamaya girmesiyle sınır bölgelerinde vergilerin düşürülmesinin ABD’ye göçe karşı caydırıcı olacağını söyledi.

Meksika’da Resmi Gazete’de yayımlanan başkanlık kararnamesine göre, ABD sınırında bulunan 40’tan fazla kentte hem katma değer hem de gelir vergisi oranları azaltılacak. Bu bölge, ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen politikaları ve Meksika sınırına duvar örülmesi tartışmaları nedeniyle uzun zamandır gündemde.

Ancak bu hamle, yeni sosyal refah ve altyapı projelerinin finansmanı için harcamaları kısmayı planlayan Lobez Obrador hükümetinin 2019 yılında vergi gelirlerinin düşmesi anlamına gelebilir.

Lopez Obrador, Meksika’nın kuzeydeki Monterey eyaletinde yaptığı konuşmada, sınır boyu kentlerinde asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren günlük 9 dolara yükseleceğini hatırlattı. Bu, ülke çapında 5 dolar olan ücretin neredeyse iki katı. Bu sayede benzin fiyatlarının da ABD fiyatlarıyla aynı düzeye gelmesi bekleniyor.

Kararnamenin amacı sınır hattında ABD merkezli şirketlerle rekabet içinde olan Meksikalı işletmelere avantaj sağlamak. Plan kapsamında bölgedeki işletmelere katma değer vergisi borçlarının yarısı oranında vergi kredisi sağlanacak. Gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını bölgede kazandığını kanıtlayabilen şirketler de borçlarının üçte biri kadar gelir vergisi kredisi alabilecek.

Meksika İşverenler Sendikası Coparmex, başkanlık kararnamesini memnuniyetle karşıladıklarını ve kararın bölgede yatırımı teşvik edeceğini söyledi.

Lopez Obrador’un solcu koalisyonunun Kongre’deki en büyük rakibi olan merkez sağdaki Ulusal Eylem Partisi ise kararın kandırmaca olduğunu zira koalisyonun daha tüketici vergilerinde kesinti vaadini yerine getirmediğini savundu.

Citigroup’a bağlı ekonomi uzmanları geçtiğimiz ay, Meksika’nın kuzey bölgesinden vergi gelirlerinin azalmasının hükümete yılda maliyetinin en az 6 milyar dolar olacağı tahmininde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG