Erişilebilirlik

Meksika’dan ABD’deki Yurttaşlarına Uyarı


Amerika’da yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmeye başlamasının ardından Meksika vatandaşlarına önlem almaları çağrısı yaptı. Meksika, ABD’de yaşayan vatandaşlarının elçilik ve konsolosluklarla irtibatta olmasını istedi.

Meksika hükümetinin bu çağrısı, 36 yaşında Meksikalı bir kadının eşi ve çocuklarından ayrılarak sınır dışı edilmesinin ardından geldi.

14 yaşından beri Amerika’da izinsiz yaşayan Guadalupe Garcia de Rayos adlı kadın, gösterilere rağmen sınır dışı edildi. Daha önce de hakkında sınır dışı edilme kararı çıkarılan Rayos, dönemin başkanı Barack Obama’nın hoşgörü politikası kapsamında ülkede kalabilmişti. Çarşamba günü yıllık kontrol için göçmen ofisinde genç kadın gözaltına alındı.

Ülkeye dönmek için hiçbir yasal dayanağının bulunmaması Meksika hükümetini de alarma geçirdi. Meksika Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı açıklamada, “Garcia de Rayos davası, ABD’de yaşayan Meksika toplumu için yeni bir gerçekliği su yüzüne çıkardı. O da göç kontrol şartlarının en ağır biçimde uygulanması” ifadelerini kullandı.

Açıklamada yeni şartlara ve ABD’de göç yasalarında yaşanabilecek hukuksuzluklara ve anayasa ihlallerine karşı Meksika konsolosluklarının daha yoğun çalıştığı da belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, “Yurttaşlarımızın, karşılaşabilecekleri farklı senaryolara kendilerini hazırlamaları, haklarını öğrenmek ve bilgi almak için nereye gideceklerini bilmeleri önemlidir,” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump, kampanyası süresince vaat ettiği Meksika sınırına duvar örülmesini öngören bir başkanlık kararnamesine vakit kaybetmeden imza atmıştı. Haber Ajansı Reuters, İç Güvenlik Bakanlığı’nın bir iç yazışmasına dayandırdığı haberinde duvarın maliyetinin 21 milyar 600 milyon doları bulabileceğini ve en az 3 yılda bitirilebileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG