Erişilebilirlik

Meksika’da Yine Trump Karşıtı Gösteri


ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar inşa etme planı ve Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto’nun yolsuzluk ve şiddetler mücadelede yetersiz kalması, ülkenin yaklaşık 20 şehrinde protesto edildi.

Ülkenin en büyük iki şehri olan başkent Mexico City ile Guadalajara’da toplam 20 bin kişinin protesto için sokak gösterilerine katıldığı bildiriliyor.

Protestocular ellerinde yer yer kaba ifadelerin de bulunduğu İngilizce ve İspanyolca Trump karşıtı dövizler taşıdı.

Göstericilerin elindeki devasa büyüklükte “Bay Trump, Meksika’ya saygı göstermeli” dövizi dikkat çekti.

Pek çok gösterici, Trump’ın yasadışı göç ve uyuşturucu kaçakçılığının önüne geçmeyi gerekçe göstererek Meksika ile ABD sınırına duvar örme planlarına tepki göstererek “Köprüler istiyoruz duvarlar değil” diye bağırdı.

Latin Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi olan Meksika, ABD Başkanı’nın politikalarının ülkeyi ekonomik krize sürüklemesinden korkuyor.

ABD Başkanı Trump Meksika’yı Amerika’daki işleri çalmakla da suçluyor ve iki ülke arasındaki ayrıcalıklı ticaret ilişkisine son verme tehdidinde bulunuyor.

Meksika, 2015 yılında ABD’ye 300 milyar dolarlık değerinde ürün sattı. Öte yandan Meksika Cumhurbaşkanı Pena Nieoto’nun halktan gördüğü desteğin rekor düzeyde düşerek yüzde 12’ye indiği bildiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump görevdeki ilk üç haftasında, seçim kampanyası boyunca gündeme getirdiği Meksika sınırına duvar örülmesi ve kayıt dışı göçmenlerin sınırdışı edilmesi konusunda verdiği vaatlerden geri adım atmadı.

Göç ve Gümrük Muhafaza Güçlerinin geçen hafta boyunca düzenlediği operasyonlarda yüzlerce kayıt dışı göçmen gözaltına alındı.

ABD Başkanı, haftasonu Twitter’da yaptığı açıklamada, “Seçim kampanyam sırasında yasadışı suçlulara yönelik yaptırımlar konusunda verdiğim sözleri tutuyorum. Çete üyeleri uyuşturucu satıcıları ve diğerleri yakalandı,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG