Erişilebilirlik

Meksika Lideri Trump'la Görüşmesini İptal Etti


Amerika ile Meksika arasında duvar gerilimi yükseliyor. Başkan Donald Trump’ın bu sabah saatlerinde Twitter sayfasından “Meksika duvarın parasını ödemeyecekse Meksika Başkanı’nın görüşmeye gelmemesi daha doğru olur” açıklamasını yapması iki ülke arasında tansiyonu yükseltti. Dün gazetecilere “Duvar için Amerika’ya hiç bir ödeme yapmayacağız” diyen Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Trump'la Beyaz Saray'da yapacağı görüşmeye katılmayacağını duyurdu. Nieto’nun ay sonunda Washington’a gelerek Başkan Donald Trump ile görüşmesi bekleniyordu.

Donald Trump, Meksika Devlet Başkanı ve Kanada Başbakanı ile yapacağı görüşmelerde NAFTA olarak bilinen serbest ticaret anlaşması konusunu da konuşacağını Amerika’nın bu anlaşma ile zarara uğradığını söylemişti. Bu noktadan sonra NAFTA konusundaki görüşmenin ne şekilde ilerleyeceği de büyük bir soru işaretine dönüştü.

Öte yandan Donald Trump’ın seçimi kazanması ile sert düşüşe uğrayan Meksika para birimi Peso Nieto’nun bugün seyahati iptal etme kararı ile birlikte dolar karşısında yüzde birin üzerinde değer kaybına uğradı. Hafta başında da Donald Trump’ın, NAFTA ile ilgili açıklamaları Peso’nun rekor düşük değerlere inmesine neden olmuştu.

Trump, “Duvarın parasını ödemeyeceklerse Meksika Lideri'nin gelmemesi daha doğru olur” demişti

Seçim kampanyasının başından bu yana kaçak göçmenlerin önüne geçmek için Meksika sınırına duvar öreceğini söyleyen Başkan Trump, duvarın yaklaşık 20 milyar doları bulması beklenen maliyetinin Meksika tarafından ödeneceğini söylüyordu. Trump, son olarak “Meksika duvarın parasını ödemeyecekse Meksika Başkanı’nın görüşmeye gelmemesi daha doğru olur,” dedi.

Başkan olur olmaz duvar konusu üzerinde çalışmaya başlayan Donald Trump, Beyaz Saray’da göreve başladığı neredeyse ilk günden bu yana hemen her gün örülecek duvarın masraflarının Meksika tarafından ödeneceğini söylüyor.

Daha önce bu konuda fikri sorulan Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Trump’ın bu açıklamaları için “tuhaf” ifadesini kullanmıştı. Meksika eski Devlet Başkanı Vincente Fox da dün Twitter’dan, Donald Trump ve Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer’a duvar konusunda yanıt verdi. Fox mesajında Beyaz Saray basın sözcüsüne “Daha Önce Donald Trump’a da söyledim sana da söylüyorum Meksika bu lanet duvarın parasını ödemeyecek,” dedi.

Son olarak Meksika Başkanı Nieto da dün “Meksika duvar için Amerika’ya her hangi bir ödeme yapmayacak” dedi. Bunun üzerine de başkan Donald Trump sosyal medya hesabı üzerinden “NAFTA ticaret anlaşması yüzünden Amerika, Meksika ile ticaretinde 60 milyar dolar açık veriyor. Bu, birçok firmanın kapanması çok sayıda kişinin işini kaybetmesine neden oluyor. Eğer Meksika bu duvarın örülmesi için gerekli masrafları karşılamayacaksa bu durumda Meksika Başkanı’nın görüşmeye gelmemesi daha iyi olur,” dedi.

“Chelsea Manning tahliye edilmemesi gereken bir vatan haini”

Öte yandan peşpeşe imzaladığı başkanlık kararnameleri ile Obama dönemine ilişkin birçok uygulamaya son veren ve kararların rafa kaldırılmasının adımlarını atan Donald Trump, Wikileaks’e Amerikan gizli istihbarat belgelerini sızdıran Chelsea Manning’in Obama tarafından affedilmesi ile ilgili de sert konuştu.

Trump, Twitter hesabından verdiği mesajda “Hapishaneden asla bırakılmaması gereken nankör vatan haini Chelsea Manning şimdi de Obama için zayıf bir lider diyor. Çok kötü,” ifadelerini kullandı.

Chelsea Manning ile ilgili ceza indirimi kararı eski Başkan Obama tarafından Beyaz Saray’daki son haftasında alınmıştı. Obama “Aldığım bu karar konusunda vicdanım rahat Manning’in yeterli cezayı çektiğini düşünüyorum,” demişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG