Erişilebilirlik

Mehmet Şimşek: Anlaşmazlığın Kısa Zamanda Aşılacağını Umuyorum


Şimşek: Türkiye ve Amerika Arasındaki Anlaşmazlığın Kısa Zamanda Aşılacağını Umuyorum
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Türkiye adına Uluslararası Para Fonu/ Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'na katılmak üzere Washington’da bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Amerika ve Türkiye’nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya alma kararıyla restleşmeye dönüşen anlaşmazlığın kısa zamanda aşılacağını umduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek, iki ülke arasında anlaşmazlığa neden olan meselenin siyasi değil, hukuksal olduğuna dikkat çekti.

Türk Amerikan İş Konseyi ve Türk Miras Vakfı’nın Amerikan Ticaret Odası’nda düzenlediği etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk- Amerikan ilişkilerine damgasını vuran vize krizini,

‘’Bu geçici, istenmeyen bir anlaşmazlık’’ diye niteleyerek Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın rutin bir kovuşturmaya tepkisinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

‘’Amerikan diplomatlarının ve personelinin emniyeti ve güvenliği bizim için önceliktir, bununla ilgili kesinlikle hiçbir soru işareti yoktur” diye konuşan Şimşek, anlaşmazlığa neden olan meselenin siyasi değil, hukuksal bir mesele olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve Amerika’nın yarım yüzyıldan fazladır iki dost ve müttefik ülke olduğunu hatırlatan Şimşek,

'’Umuyorum ki sorun çok kısa bir zamanda çözülecektir‘’ ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkinin bu tür krizleri aşabilecek kadar güçlü olduğuna dikkat çeken Mehmet Şimşek,

‘’Bu sorunun bir saniye daha sürmesini istemeyiz’’ diye konuştu.

Türkiye’nin Amerika’ya benzer bir karşılık verdiğini de hatırlatan Şimşek,

’’Türkiye egemen ve gururlu bir ülke. Tabii ki bir karşılık verecektik ve böyle bir karşılık verme kararı aldık. Türkiye’deki hükümet görevlilerinin emniyeti ve güvenliği konusunda kimsenin endişesi olmasın, biz oradayız. Bu bizim sorumluluğumuz. Bu konuda hiçbir zaman soru işareti olmamalı’’ dedi.

Türkiye ve Amerika’nın birçok konuda birbirine ihtiyacı olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek,

‘’İki ülke hala IŞİD’le mücadele konusunda Suriye’de, Irak’ta beraber çalışmaktadır, bu durum değişmedi. Dolayısıyla birbirimize ihtiyacımız var. Ekonomik olarak da birbirimizi görmezden gelemeyiz’’ diye konuştu.

Mehmet Şimşek, Washington temasları çerçevesinde Uluslararası Para Fonu/ Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nın yanı sıra, G-20 Maliye Bakanları Toplantısı'na da katılacak.

Uluslararası kuruluşların başkanları, bakanlar ve merkez bankası başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacak olan Şimşek, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve iş dünyası temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Şimşek, ayrıca bir dizi yatırımcı toplantılarına da katılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG